Suuren paaston neljättä sunnuntaita kutsutaan pyhittäjä Johannes Siinailaisen sunnuntaiksi.

Pyhä Johannes Siinailainen on 600-luvulla elänyt suuri askeetikko ja askeettisen elämän esikuva sekä opettaja. Hänet tunnetaan myös nimellä Johannes Klimakos, Portaiden Johannes. Hänen hengellinen pääteoksensa on opetuspuheiden sarja nimeltä Portaat. Opetuspuheissaan pyhittäjä Johannes ohjaa ihmisen nousua kohti Jumalaa ikään kuin tikapuiden askelmia pitkin.

Pyhittäjä Johanneksen kuvaamissa hengellisen elämän tikapuissa on 30 porrasta. Hengellisen kehityksen ensimmäinen askelma on turhanpäiväisen elämän hylkääminen. Muita tärkeitä portaita kilvoituksen tiellä ovat muun muassa kuuliaisuus, katumus, kuoleman muistaminen, sävyisyys, vaikeneminen, siveys, nöyryys, hiljaisuus ja rukous. Viimeinen askelma Jumalan luo nousemisen tikapuilla on ”hyveitten kolminaisuusliitto” – usko, toivo ja rakkaus.

Paratiisin portaita kuvaavassa ikonissa kilvoittelijat kiipeävät tikapuita pitkin kohti taivasta, jossa Kristus avosylin odottaa heitä. Enkelit ovat tukemassa ja auttamassa kiipeäviä, mutta samaan aikaan pahat henget ja demonit koettavat horjuttaa heitä.

Suuren paaston neljäs sunnuntain muistuttaa maanpäällisen kilvoituksen merkityksestä sekä elämämme päämäärästä.