Ahveniston pyhäkkö, Johannes Kastajan mestaukselle pyhitetty kirkko sijaitsee luonnonhelmassa. Teksti ja kuva: Vlada Wahlsten

28.5.2024

Helsingin ortodoksisen seurakunnan Hämeenlinnan vanhin pyhäkkö, Ahveniston kirkko viettää sunnuntaina 2. kesäkuuta vihkimisen 130-vuotisjuhlaa. Ahveniston kirkko valmistui ja sen vihki käyttöön silloinen arkkipiispa Antoni 2.6.1894.

130-vuotisjuhlapäivä alkaa kello 10 toimitettavalla liturgialla ja jatkuu tämän jälkeen pyhäkön pihapiirissä yhteisellä juhlalla. Liturgian toimittaa Hämeenlinnan alueen pappi Aki Leskinen ja kuoroa johtaa alueen kanttori Minna Jokinen.

Palveluksen jälkeen vietetään yhteistä juhlaa pyhäkön pihapiirissä.

Kyseessä on ensimmäinen juhla lähes vuosisataan, jota vietetään jälleen seurakunnan omistamalla maa-alueella. Hämeenlinnan kaupunki lahjoitti 15.2.2024 Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle Ahveniston kirkon tontin sekä tätä ympäröivän hautausmaan maa-alueen.

Lahjoituksen avulla Hämeenlinnan kaupunki korjasi vuonna 1930 tekemänsä päätöksen, jolloin kaupunki kieltäytyi luovuttamasta  maa-aluetta silloiselle ortodoksiselle seurakunnalle. Tämän johdosta Ahveniston kirkon hautausmaalle on tehty viimeinen hautaus vuonna 1929. Hämeenlinnan kaupunki oli myynyt sairaalan alueen kuntainliitolle (Ahveniston parantola) vuonna 1930. Kirkollinen toiminta alueella keskeytyi vuosikymmeniksi, kunnes 1990-luvulla kirkko kunnostettiin kesäkäyttöä varten. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä luovutti lahjan kohteena olevan kirkon alueen maankäyttösopimuksen mukaisesti veloituksetta takaisin Hämeenlinnan kaupungille 30.3.2021. Hämeenlinnan kaupunki päätti lahjoittaa maa-alueen ortodoksiselle seurakunnalle. Lahjoitus osui juuri Ahveniston kirkon vihkimisen juhlavuoteen.

Ahveniston kirkon maa-alue on laaja ja historiallisesti merkittävä. Kirkkoa ympäröivään pieneen hautausmaahan on haudattu sekä siviili- että sotilasväestöä.  Lähellä on myös vuonna 1918 sodassa kuolleitten punaisten joukkohauta. Viimeinen hautaus Ahveniston hautausmaalla on vuodelta 1929. Haudattujen joukossa on myös seurakunnan pappeja.

Hämeenlinnan alueen ortodoksit kokoontuvat kesäisin yhteisiin jumalanpalveluksiin mielellään juuri Ahveniston kirkkoon, jota ympäröi ainutlaatuinen, lähes koskematon luonto ja metsikkö. Pyhäkköön on toivottu jatkuvasti lisää jumalanpalveluksia. Viime kesänä aloitetut avoimien ovien tilaisuudet ovat keränneet aina runsaasti kävijöitä. Tänä kesänä avoimet ovet pidetään keskiviikkona 12.6. sekä 24.7. kello 14-17. Avoimien ovien päätteeksi toimitetaan kello 17 akatistos- jumalanpalvelus.

Ahveniston kirkko on pyhitetty pyhän Herran Edelläkävijä ja kastaja Johanneksen mestauksen muistolle. Pyhäkön vuosijuhlaa, praasniekkaa vietetään 29.8. Myös Johannes Kastajan syntymäjuhla, juhannus, on ollut pyhäkössä erityinen juhla. Tänäkin vuonna Johannes Kastajan syntymäjuhlana toimitetaan 23.6. kello 17 vigilia ja 24.6. kello 10 liturgia.

Lämpimästi tervetuloa juhlaan sekä tutustumaan Ahveniston kirkkoon!

Yhteystiedot: Parantolankatu 3, Hämeenlinna

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset