24.12.2022

Pastori Mikko Leistola kertoo joulun ajan jumalanpalveluksista:

Monille seurakuntalaisille joulun kohokohta on aattoillan juhlava vigiliapalvelus. Juhlaliturgia toimitetaan tavallisesti joulupäivän aamuna, mutta joulun voi ottaa vastaan myös jo jouluyönä. Esimerkiksi Tikkurilan kirkossa ja Helsingissä pappilatalon Kotikirkossa juhlaliturgia toimitetaan tunnelmallisena jouluyönpalveluksena.

Ortodoksinen joulu ei pääty aattoaamuun eikä edes ensimmäisen joulupäivän iltaan. Kun sydämeen on syttynyt Kristuslapsen valkeus, ei juhlamieli väisty vielä ensimmäisen työpäivänkään myötä. Joulupäivästä alkaa juhlakausi, joka jatkuu vähintäänkin tammikuun puoliväliin asti, ellei pidemmällekin.

Joulun jälkijuhla jatkuu seitsemän päivän ajan. Toinen joulupäivä on omistettu Jumalansynnyttäjälle. Joulun jälkeisenä sunnuntaina muistamme vielä Jeesuksen ”ottoisää” pyhää Joosefia, kuningas Daavidia sekä pyhää Jaakobia, Herran veljeä.

Joulun jälkijuhla päättyy uudenvuoden aattoon, mutta juhlakausi jatkuu yli vuodenvaihteen. Teofanian – jota vietetään 6. tammikuuta – jälkijuhla jatkuu tammikuun puoliväliin saakka, mutta joulukausi jatkuu tavallaan vielä seuraavaan kirkkovuoden suureen juhlaan saakka. Jeesuslapsi tuotiin 40 päivän ikäisenä temppeliin. Siksi temppeliintuomisen juhlaa vietetään juuri helmikuun 2. päivä, tasan 40 päivää joulusta.

Olemme Suomessa tottuneet puhumaan joulua seuraavasta ”väliviikosta” ja loppiaisen jälkeisistä ”härkäviikoista”. Ortodoksinen kalenteri hahmottuu kuitenkin toisin: nelikymmenpäiväistä joulupaastoa ja valmistautumista seuraa yhtä pitkä ilon täyteinen juhlakausi.

 

Joulunajan jumalanpalvelukset 

Jouluaattona 24. joulukuuta seurakunta hiljenee jo viettämään Kristuksen syntymäjuhlaa. Kaikilla seurakunnan toiminta-alueilla toimitetaan juhlaan valmistavia jumalanpalveluksia. Jouluaatto on kuitenkin vielä paaston ja odotuksen aikaa.

Joulupäivänä 25. joulukuuta monissa seurakunnan pyhäköissä toimitetaan joulun aamupalvelus ja liturgia. Kristuksen syntymäjuhla on koittanut.

Toisena joulupäivänä 26. joulukuuta toimitetaan useissa pyhäköissä aamupalvelus ja liturgia. Toisen joulupäivän ennalta taltioitua aamupalvelusta Jumalansynnyttäjän Kazanilaisen ikonin kirkosta Järvenpäästä voi seurata Yle TV 1 -kanavalta kello 10 alkaen. Toisena joulupäivänä vietetään Jumalansynnyttäjän juhlaa.

Tapaninpäivää vietetään ortodoksisessa kirkossa 27.12., jolloin muistetaan ensimmäistä marttyyria ja diakonia Stefanosta. Helsingissä Stefanoskodilla vietetään temppelijuhlaa.

Voit tarkistaa lähimmän pyhäkkösi palveluksien aikataulut jumalanpalveluskalenterista.

Kuuntele joulujuhlan tropari ja kontakki.

Kristus syntyy – kiittäkää!

 

Pastori Mikko Leistola

Teksti julkaistu ensimmäisen kerran seurakunnan sivuilla jouluna 2018.