Kristuksen ylösnousemus kuvattuna Hämeenlinnan kirkossa. Kuva: Dimitri Tolonen. Teksti: Vlada Wahlsten

28.3.2024

Ortodoksien vuoden tärkeimmät pyhät ovat alkaneet. Pääsiäisyönä kirkot täyttyvät ja Kaunisniemen leirikeskuksessa on luvassa myös pääsiäisdisco.

Pääsiäistä edeltävää viikkoa kutsutaan ortodoksisessa kirkossa suureksi viikoksi. Kirkko kutsuu seuraamaan viikon jokaisena päivänä jumalanpalveluksissa Kristuksen tietä kohti ylösnousemusta.

Suurena torstaina tapahtumien keskipisteessä on Kristuksen viimeinen ateria yhdessä opetuslastensa kanssa. 

Suurena perjantaina muistellaan Kristuksen kärsimyksiä, kuolemaa ja hautaamista. Lauantain ehtoopalveluksen ja liturgian aikana kuullaan jo ensimmäinen viesti ylösnousemuksesta.

Suurena perjantaina toimitetaan ortodoksisen kirkon koskettavimpina pidetyt palvelukset – Kristuksen ristiltä ottaminen ja suuren lauantain hautauspalvelus.

 

Vuoden tärkeimmät jumalanpalvelukset – näin ne toimitetaan Hämeenlinnan kirkossa

Pääsiäispyhien jumalanpalvelukset toimitetaan kaikilla Helsingin ortodoksisen seurakunnan alueilla ja 21 pyhäkössä. Hämeenlinnan alueen jumalanpalveluskeskus on Jumalansynnyttäjän Tihvinälaisen ikonin kirkko. 

Kooste tulevien päivien palveluksista: 

Suuren torstain iltana 28.3. kello 17 luetaan 12 Kristuksen kärsimysevankeliumia. Kirkkokansa kuuntelee evankeliumeja seisten palavat tuohukset käsissään.

Suurena perjantaina 29.3. kello 14 toimitetaan ehtoopalvelus, jossa Kristuksen hautakuva kannetaan keskelle kirkkoa. Kirkkokansa polvistuu.

Suurena perjantaina 29.3. kello 17 Kristuksen hautauspalvelus, jossa kuljetaan Kristuksen hautakuvaa kantaen saatossa kirkon ympäri.

Suurena lauantaina kello 15 ehtoopalvelus ja liturgia. Palvelus toimitetaan poikkeuksellisesti kirkon keskellä. Kyseessä on perinteinen kirkkoon liittämisen päivä. Kesken palveluksen kuuluu melua alttarista – Jeesus Kristus on voittanut tuonelassa kuoleman. Kirkon tekstiilit vaihtuvat mustasta valkoiseksi.

Tapahtumat huipentuvat vuoden keskipisteeseen ja tärkeimpään palvelukseen – pääsiäisyön jumalanpalvelukseen, jossa todistetaan tyhjän haudan ihmettä ja Kristuksen ylösnousemusta. Tänä vuonna pääsiäinen on 31.3. ja pääsiäisyön jumalanpalvelus alkaa 30.3. kello 23.30.

Jumalanäidin Tihvinälaisen ikonin kirkon osoite: Erottajakatu 2, 13130 Hämeenlinna. 

 

Seurakunnan palveluksiin kokoontuu pääsiäisenä tuhansia

Helsingin ortodoksinen seurakunta ulottuu Hangosta Heinolaan ja Lahteen ja seurakunnassa on kaikkiaan 21 pyhäkköä, joista lähes kaikissa toimitetaan edellä mainitut jumalanpalvelukset. 

Kaikkiaan seurakunnan pyhäköissä kokoontuu pääsiäisen pyhinä sekä erityisesti pääsiäisyönä tuhansia osanottajia. 

Tarkat jumalanpalveluksien ajat ja paikat löytyvät jumalanpalveluskalenterista: hos.fi/jumalanpalvelukset

 

Lopella Kaunisniemen leirikeskuksessa myös pääsiäisdisco – ja kaikki pääsevät soittamaan kirkonkelloja 

Tänäkin pääsiäiseä Kaunisniemen leirikeskuksessa Lopella järjestetään erittäin suosittu pääsiäisleiri 28.3.–31.3. Leirin ilmoittautuminen täyttyi tänä vuonna vain puolessa tunnissa. Leirin jumalanpalvelukset ovat kuitenkin kaikille avoimia.

Leirin ohjelmassa on jumalanpalveuksien lisäksi yhteistä pääsiäiseen valmistautumista. Kello 23.30 alkavan pääsiäisyön palveluksen jälkeen on yhteinen pääsiäisdisco. Pääsiäisaamuna kaikki halukkaat pääsevät soittamaan kirkonkelloja Kaunisniemen leirikeskuksen kirkossa 31.3. kello 10.30 

Kategoriat Uutiset