Uspenskin katedraali valaistuna Ukrainan lipun väreillä maalikuussa 2022. Kuva: Pentti Potkonen

13.11.2023

 Літургія на українській мові 18.11. (Uutinen ukrainaksi)

Arkkipiispa Leon siunauksella ukrainankielisten liturgioiden toimittaminen aloitetaan Helsingin ortodoksisessa marraskuun puolivälissä.

Ensimmäinen ukrainakielinen liturgia toimitetaan Helsingissä Pappilatalon Kotikirkossa (Liisankatu 29 A, 4. kerros) lauantaina 18.11. kello 10. Paikalla on myös arkkipiispa Leo.

Ukrainan kieli on ollut liturgisessa käytössä jo pitkään niin Ukrainassa kuin maailmallakin. Ukrainassa siitä on tullut yksi liturginen pääkieli.

Suomessa ja Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa jumalanpalveluksissa on luettu rukouksia ukrainan kielellä ja lisätty ukrainan kielen käyttöä. Esimerkiksi Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä jumalanpalvelukset on toimitettu kirkkoslaavin, ukrainan, venäjän ja suomen kielillä.

Kokonaan ukrainan kielellä toimitettavien jumalanpalveluksien toivotaan tuovan kirkkoon entistä enemmän Suomessa asuvia ukrainalaisia. Viime vuoden helmikuussa alkaneen Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Suomeen on saapunut Ukrainasta pakolaisina yli 50 000 ihmistä, joista suurin osa on ortodokseja.

Lämpimästi tervetuloa rukoilemaan ukrainan kielellä! Liturgia Kotikirkossa lauantaina 18.11. sekä 9.12. kello 10.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset