22.2.2019

Tuomiosunnuntain evankeliumi on Jeesuksen kuvaus viimeisestä tuomiosta (Matt. 25:31–46):

”Ihmisen poika tulee kirkkaudessaan kaikkien enkeliensä kanssa ja istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle. Kaikki kansat kootaan hänen eteensä, ja hän erottaa ihmiset toisistaan, niin kuin paimen erottaa lampaat vuohista.”

Lampaat Kristus kutsuu luokseen: ”Tulkaa tänne, te Isäni siunaamat. Te saatte nyt periä valtakunnan, joka on ollut valmiina teitä varten maailman luomisesta asti.”

Vuohet Hän sen sijaan kiroaa ja karkottaa pois luotaan ”ikuiseen tuleen, joka on varattu Saatanalle ja hänen enkeleilleen”.

Olemme matkalla kohti suurta ja pyhää paastoa. Kolmena aiempana sunnuntaina olemme saaneet kuulla evankeliumivertauksia Jumalan rakkaudesta, lempeydestä ja armahtavaisuudesta. Ensin tapasimme Sakkeuksen: ahneen ja epärehellisen tullimiehen, joka kuitenkin kohdattuaan Jeesuksen sai elämälleen kokonaan uuden suunnan. Sen jälkeen seisoimme temppelissä omahyväisen fariseuksen ja nöyrän publikaanin rinnalla. Kolmas sunnuntai kertoi meille tuhlaajapojan kotiinpaluusta sekä siitä, kuinka hänen isänsä ja veljensä siihen suhtautuivat.

Näissä kertomuksissa Jumala näyttää meille lempeät ja rakastavat kasvonsa. Hän lähestyy tullen vastaan syntistä ja katuvaa. Hän armahtaa jo ennen kuin osaamme sitä edes pyytää. Hän ottaa meidät avosylin vastaan takaisin luokseen – takaisin siihen kotiin, johon meidät on alun perinkin luotu ja asetettu.

Tuomiosunnuntain kertomuksessa me kohtaamme Jumalan toisenlaiset kasvot: Jumala on lempeä ja armahtavainen, mutta Hän on myös oikeudenmukainen.

Jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi. Jokainen kristitty on kastettu Kristuksen esikuvan seuraajaksi. Voitelun sakramentissa jokaiseen on asutettu Pyhän Hengen armovoima. Kirkko kaikessa pyhyydessään ja viisaudessaan ohjaa ja opastaa ihmistä, jotta hän eläisi Jumalan tahdon mukaista elämää. Hänellä on kaikki tarvittava, jotta hän voisi tulla sellaiseksi kuin hän luonnostaan jo on – Jumalan kuvan kaltaiseksi.

Jumala on luonut ja tarkoittanut meidät kaikki Kristuksen eteen tuotujen lampaiden joukkoon. Todellisuudessa alkuperäinen luontomme on hämärtynyt ja tahriintunut niin, että jokaisessa meissä pilkistää enemmän tai vähemmän myös vuohen piirteitä – sorkkaa ja sarvea.

Anomusrukouksissa rukoilemme ”elämällemme kristillistä, kivutonta, kunniallista, rauhallista loppua ja hyvää vastausta Kristuksen peljättävän tuomioistuimen edessä”. Tuomiosunnuntaina kuulemme sen, ettei meitä tuon pelottavan tuomioistuimen edessä tuomita vain tekojemme tähden. Meidät tutkitaan myös sen mukaan, olemmeko osoittaneet myötätuntoa ja rakkautta lähimmäisillemme.

On tuskallista ajatella sitä, kuinka paljon elämässämme onkaan ollut tilaisuuksia joissa olisimme voineet tehdä hyvää toiselle ihmiselle; kuinka harvoin olemmekaan osoittaneet myötätuntoa hädänalaiselle, nälkäiselle, janoiselle, kodittomalle, alastomalle, sairaalle, vangitulle, työttömälle, yksinäiselle, pakolaiselle, surevalle, masentuneelle, kärsivälle tai toivottomalle.

Lempeässä huolenpidossaan ja viisaudessaan pyhä kirkkomme tarjoaa meille mahdollisuuden kohdata tuomion pelkomme. Kirkko johdattaa meidät suuren ja pyhän paaston tielle. Paaston tarkoituksena on auttaa meitä kirkastamaan ja jalostamaan itsemme niin, että tulisimme entistä enemmän Kristuksen kaltaisiksi – että lampautemme vahvistuisi ja pääsisimme eroon vuoheudestamme.

Paaston myötä meissäkin rakkaus, hyvyys sekä kauneus vahvistuisivat ja näitä hyveitä osoittaisimme toisille ihmisille. Paaston tien kuljettuamme seisoisimme Kristuksen ylösnousemuksen valossa ja kuulisimme Hänen sanansa:

”Tulkaa tänne, te Isäni siunaamat. Te saatte nyt periä valtakunnan, joka on ollut valmiina teitä varten maailman luomisesta asti.”

Isä Kimmo Kallinen


Tuomiosunnuntai on tänä vuonna 24. helmikuuta.

Ortodoksinen kirkko tiedostaa, kuinka vaikeaa tapojen ja ajattelun muuttaminen on. Tämän johdosta pääsiäistä edeltävään suureen paastoon valmistaudutaan asteittain. Jo neljä viikkoa ennen paaston alkua kirkko muistuttaa sen lähestymisestä. Sakkeuksen sunnuntain jälkeen alkavat varsinaiset valmistussunnuntait, joiden teemat antavat eväitä paaston matkaa varten. Lue lisää valmistussunnuntaiden teemoista Suuri paasto lähestyy -kirjoituksesta.

Kategoriat Kirkkovuosi