Ristisaatto johtaa lasten pääsiäisjuhlaan seurakuntasalille.

3.4.2020

Pääsiäismaanantai valkenee pilvisenä ja koleampana kuin muut päivät. Uspenskin katedraalissa Katajanokalla on kuitenkin lämmin tunnelma — niin ilmapiirin kuin lämpötilankin osalta.

Lapsiperheiden hyörinä täyttää kirkkosalin. Katedraalin sisätilat on pääsiäisen kunniaksi koristeltu pastellinvärisillä kukka-asetuksilla ja pajunkissoilla. Alttarin yläpuolelle on aseteltu keltaisista ruusuista kirjaimet XB eli Kristus nousi kuolleista.

Kirkossa kävijät sytyttävät tuohuksia, lapsikuoro laulaa ja suitsuke tuoksuu. Ilmassa on juhlan tuntua, mutta tunnelma ei silti ole jäykän juhlava.

Ristisaatossa liikkeelle

Puoli kymmeneltä alkanut jumalanpalvelus kestää kaksi tuntia ja päättyy ensiksi pienempään ja sitten isompaan ristisaattoon, joihin kaikki saavat osallistua. Osa lapsista saa käsiinsä liinat ja niiden päällä lepäävät ikonit, joita he kantavat varovasti.

Pilvet ovat sopivasti hieman väistyneet ja aurinko paistaa, kun ristisaatto astuu ulos. Ponomari kantaa lyhtyä, ja sen perässä tulevat suuren ristin ja kirkkolippujen kantajat. Kaksi pappia vihmoo kirkkokansan päälle pyhitettyä vettä.

Osa seurakuntalaisista laulaa veisuja käsissään olevista vihoista. Ensimmäinen ristisaatto kiertää katedraalin ja palaa takaisin sisälle.

– Kristus nousi kuolleista, pappi kajauttaa pääsiäistervehdyksen.

– Totisesti nousi, kirkkokansa vastaa.

Pappi kutsuu lapset suutelemaan hopeista ristiä, jota hän pitelee käsissään.

Tämän jälkeen on pidemmän ristisaaton vuoro. Kulkue etenee Tove Janssonin puiston vierestä yli Katajanokan kanavan, Rakkaudensiltaa pitkin, Senaatintorin halki ja Unioninkatua pitkin.

Ensimmäisenä kulkueessa kannetaan ristiä. Pappi suitsuttaa toisen kantaessa pienempää ristiä. Perässä kulkee kirkkokansa, joista etummaiset laulavat pääsiäisveisua. Pääsiäistervehdystä toistellaan pitkin matkaa kuuluvalla äänellä.

Saako jo ottaa pashaa?

Ristisaatto päättyy Kruununhaassa Unioninkadun sisäpihalle seurakuntasaliin, jossa järjestetään muutaman tunnin kestävä lasten pääsiäisjuhla. Sisäpihaa on koristeltu pääsiäismunilla ja narsisseilla, asfalttiin on piirretty useita hyppyruutuja.

Ilo on ylimmillään pihaleikeissä.

Paperilinnuin ja -ruusukkein, kukkaköynnöksin ja pajunkissoin somistetussa salissa kuuluu iloinen puheensorina ja tuoksuu karjalanpaisti. Kasvissyöjät saavat riisiä vihannesten kanssa. Tarjolla on myös mehua, kananmunia, salaattiainekset ja erilaisia juustoja. Jälkiruuaksi on kahvin ja teen kanssa kulitsaa ja pashaa, joita lapset käyvät vähän väliä ihastelemassa.

Herttoniemenrannasta saapunut Tanja Savolainen istuu pöydässä lastenlastensa Liinan, 8, ja Teklan, 6, kanssa. Lasten isä on ruokajonossa ja silmätulehduksesta kärsivä kolmevuotias Opri kotona äidin kanssa Kumpulassa.

– Olemme ortodoksiperhe ja olemme käyneet monta vuotta näissä tilaisuuksissa. Tämä on kiva tapahtuma. On myös hyvä kasvattaa lapset ortodokseiksi, ja täällä he oppivat tuntemaan muita lapsia. Onhan tämä meidän ortodoksien suuri juhla, Savolainen sanoo.

Hän kertoo, että pääsiäinen on muutenkin kulunut kirkoissa.

– Pääsiäisenä on kivaa, kun saa suklaamunia ja pääsee kirkkoon, Tekla sanoo.

Rentous sallittua

Toisessa pöydässä istuvat Kalliosta saapuneet Marjoriikka Ylisiurua, Pekka Pekkala ja heidän puolitoistavuotias tyttärensä Loviisa. Ylisiurua kertoo aloittaneensa lasten pääsiäisjuhlassa käymisen Jyväskylän seurakunnassa ollessaan itse lapsi. Nyt hän on paikalla ensimmäistä kertaa oman lapsensa kanssa.

– Hienoa, että kirkossa pidettiin lasten saarna. Oli muutenkin kiva, että kirkossa oli paljon lapsia ja siellä sai olla rennosti. Lapset saattoivat kirkossa vaikka istua portailla ja se oli ok. Pääsiäisen jumalanpalveluksessa on kiva käydä, koska ihmiset ovat iloisia, Ylisiurua sanoo.

Perhe kävi jumalanpalveluksessa myös palmusunnuntaina.

Kuusivuotias Amanda Vanttaja ja hänen neljävuotias pikkusiskonsa Naomi taas ovat saapuneet paikalle mummonsa kanssa Puistolasta. He osallistuvat ensimmäistä kertaa lasten pääsiäisjuhlaan.

Millaista oli jumalanpalveluksessa?

– Hauskaa. Olin ekaa kertaa ehtoollisella, Amanda kertoo ja myöntää, että häntä vähän jännitti.

Tapa alkoi 1980-luvulla

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kasvatustoimi on järjestänyt lasten pääsiäistä seurakuntasalilla ainakin 1980-luvulta lähtien.

– Kävijämäärä vaihtelee vuosittain, ja se on kolmensadan molemmin puolin, kertovat kasvatustyöntekijät Kristiina Klubb ja Tiia Haimi.

Valmisteluihin ja juhlan toteutukseen osallistuu kasvatustyöntekijöiden lisäksi seurakunnan teini-ikäisiä kerhonohjaajia ja muita aktiivisia nuoria.

– Lasten pääsiäinen on yksi lapsi- ja perhetyön vuoden kohokohdista. Juhlalounas on seurakuntasalin emännän Marinan ja ihanien vapaaehtoisten ansiota.

Pääsiäisjuhlassa ohjelmassa on muun muassa askartelua.

Perinne jo useassa sukupolvessa

Heikinmäessä asuva Justus Mollberg saapui lasten pääsiäisjuhlaan kaksivuotiaan poikansa Kuutin ja siskonsa perheen kanssa.

– Olemme käyneet itsekin lapsesta asti pääsiäisjuhlassa joka vuosi. Täällä on kivaa, kun näkee vanhoja kavereita ja heidän lapsiaan, Mollberg sanoo.

Suvun aikuiset kävivät edellisenä iltana Uspenskissa keskiyön pääsiäispalveluksessa. He ovat myös paastonneet ennen juhlaa.

Espoolainen Pihla Mollberg istuu veljensä vieressä puolisonsa Henrik Mikkolan sekä heidän kolmen lapsensa kanssa: 11-vuotiaan Peterin, kuusivuotiaan Vivianin ja neljävuotiaan Liljan.

– On ollut kivaa, Lilja sanoo.

– On ollut kivaa leikkiä ulkona, Vivian täsmentää.

Peter taas toteaa, että alkaa olla jo liian vanha kirkkoon, mikä naurattaa hänen äitiään.

– Pääsiäisessä hauskinta on virpominen, Peter sanoo.

Lapsekasta ohjelmaa

Lauttasaaresta paikalle ovat tulleet Hanna-Maija ja Sakari Oka ja heidän kolmevuotias lapsensa Helmi. Heillekin lasten pääsiäisjuhla ja sitä edeltävä jumalanpalvelus ovat jo perinne.

Miten pääsiäinen on sujunut perheen nuorimmaisen osalta?

– Olen syönyt suklaamunia ja virponut. Söin leipää kirkossa, Helmi kertoo ja viittaa ehtoolliseen.

Ruokailun jälkeen ohjelmassa on askartelua, kuvaukset, pääsiäispassin täyttöä ja “ihmisbingoa”, jossa lapset etsivät seurakuntasalista bingolapun kuvauksiin sopivia ihmisiä.

Tähän on hyvä huipentaa pääsiäisen vietto.

Lasten pääsiäinen on tänä vuonna peruttu koronavirusepidemian vuoksi.

Teksti ja kuvat: Elisa Helenius

Artikkeli on julkaistu Ortodoksiviestissä 3/20.

Kategoriat Ortodoksiviesti