Piispa Spyridonin ikoni kuvattuna hautausmaan vanhalla kappelilla.

11.10.2022

Suomen ortodoksinen kirkko on saanut alkusyksystä odottamattoman ja mittaamattoman arvokkaan lahjan: pyhän piispa Spyridonin ikonin ja reliikin eli pyhäinjäännöksen: pyhän Spyridonin jalkineen.

”Tämä on suoranainen ihme, johon meidän on aluksi ollut vaikea uskoa. On todella harvinaista, että voi saada näin merkittävän reliikin. Saimme kokonaisen jalkineen. Yleensä pyhän Spyridonin jalkineet leikataan pieniin osiin ja lähetetään uskoville ympäri maailman”, kertoo pastori Alexandre Björklund.

Isä Alexandre muistaa vielä suhtautuneensa suorastaan epäilyksellä tuntemansa venäjänkielisen seurakuntalaisen, liikemiehen ja pyhiinvaeltajan kysymykseen, haluaisiko kirkkomme saada Korfulta piispa Spyridonin reliikin. Mies lähti muutaman ulkomailla asuvan ystävänsä kanssa pyhiinvaellukselle Korfun saarelle, missä säilytetään pyhän Piispa Spyridonin kirkossa pyhän jäännöksiä. Piispa Spyridonia pidetään erityisesti Korfun saaren suojelijana. Pyhiinvaeltajat tapasivat Korfun metropoliitta Nektarioksen ja kertoivat tälle hartaasta toiveestaan saada piispa Spyridonin reliikki Suomeen. 

Reliikki, kokonainen piispa Spyridonin jalkine, on sijoitettu ikonin alle reliikkilippaaseen, jossa se on kaikkien uskovaisten nähtävillä.

”Yleensä piispa Spyridonin vanhat jalkineet leikataan osiin. On lähes mahdottomuus saada kokonainen jalkine lahjaksi. Harvalla maalla on Korfun ulkopuolella tällaista reliikkiä. Siksi harva saattoi uskoa, että tämä todella toteutuu”, kertoo isä Alexandre. 

Noin kuukausi sitten isä Alexandre sai puhelinsoiton. Lentokone oli jo matkalla ja piti mennä ottamaan vastaan piispa Spyridonin ikonia ja reliikkiä. 

Isä Alexandre kiirehti lentokentälle vastaan ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salmisen luvalla kuljetti ikonin ja reliikin Helsingin hautausmaalla sijaitsevaan kappeliin. Kyseessä on seurakunnan toiseksi vanhin, vuonna 1851 valmistunut pyhän Elian kappeli.

”Toimitimme kappelissa heti kiitosrukouspalveluksen”.

 

Pastori Alexandre Björklund ei löydä kiitollisuudelleen sanoja. ”Sain olla ottamassa vastaan tätä hengellistä aarretta ja pääseen nyt arkkipiispan siunauksella toimittamaan akatistoksen ja liturgian ikonin edessä.  Tämä on ihmeellistä”.

Aluksi lahjoitus oli vain harvojen tiedossa. Lahjoittajat tilasivat ikonille suuren puisen analogin ulkomailta saakka. Kaikki piti saattaa valmiiksi yhteisiä jumalanpalveluksia vastaan. Oli myös epäselvää, mihin ikoni ja reliikki sijoitetaan. 

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on lokakuun alussa antanut siunauksensa toimittaa piispa Spyridonin ikonin edessä akatistoksen tiistaisin ja liturgian kerran kuukaudessa. Ensimmäinen liturgia toimitetaan lauantaina 15.10. ja seuraavat 12.11. ja 10.12. Jumalanpalvelukset toimittaa pappi Alexandre Björklund kirkkoslaavin ja suomen kielillä. 

Ikonin alle mittatilauksena tilattu puinen analogi saapui perille syyskuun lopulla. Ikoni sijaitsee seurakunnan toiseksi vanhimmassa pyhäkössä, hautausmaan vanhassa kappelissa.

 

Todellinen paimen – pyhä Spyridon Ihmeidentekijä, Trimythuksen piispa

Isä Alexandre on kokenut piispa Spyridonin elämän hyvin inspiroivana. 

”Piispa Spyridon tuli tavallisesta perheestä Kyprokselta.  Hänellä oli vaimo ja lapsi. Leskeksi jäätyään kansa valitsi hänet yksimielisesti piispaksi. Hänen tärkein viestinsä oli aina rakkaus lähimmäisiä kohtaan, riippumatta siitä, onko lähimmäinen rikas tai köyhä.  Hän oli hengessään köyhä ja piispuudestaan huolimatta hän oli maallisessa mielessä köyhä. Hän kulki paljan jaloin. Piispanakin ollessaan hän jatkoi lampaiden paimentamista. Hän oli todellinen paimen niin hengellisessä kuin maallisessa ja konkreettisessa mielessä.”

Pyhän Spyridonin maatumattomista jäännöksistä tuli ehtymätön parannusten ja ihmeiden lähde kyproslaisille aina 600-luvulle saakka, jolloin ne vietiin Konstantinopolin Hagia Sofian kirkkoon turvaan arabien hyökkäykseltä. Kun turkkilaiset valloittivat Konstantinopolin vuonna 1453, reliikit vietiin tuolloin Venetsialle kuuluneelle Korfun saarelle, missä ne ovat tänäkin päivänä. Piispa Spyridonin muistopäivä on 12.12. Pyhän elämästä voi lukea tarkemmin Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla

 

Pyhän piispa Spyridonin ikoni yllätti myös ulkomuodoltaan. Kyseessä on suurikokoinen kullan päälle maalattu ja puisessa painavassa kehyksessä oleva ikoni. ”Ihmeellistä, että voimme saada tällaisen hengellisen aarteen lahjaksi”, ylistää isä Alexandre.

 

Pyhän piispa Spyridonin tropari ja kontakki: 

Tropari, 1. säv.

Sinä olit uskon puolustaja ensimmäisessä kirkolliskokouksessa ja ihmeidentekijä, | oi jumalankantaja isä Spiridon. | Sinä puhuit kuolleelle haudassa ja muutit käärmeen kullaksi. | Kun sinä lauloit pyhiä rukouksia, niin enkelit palvelivat sinua. | Kunnia Hänelle, joka on sinut korottanut, kunnia Hänelle, joka on sinut seppelöinyt, || kunnia Hänelle, joka sinun kauttasi meille parannuksia vuodattaa.

Kontakki, 2. säv.

Kristuksen rakkauden koskettamana, | mielesi Pyhä Hengen säteen siivittämänä, sinä Jumalan innoittama pyhä isä, | saavutit näkemisellä, johon liittyi käytännöllinen harjoitus, hurskauselämän. || Sinä olit pyhä uhrialttari, joka anot kaikille jumalallista valkeutta.

Pyhän Elian kappeli sijaitsee aivan hautausmaan portilla. Vanha kappeli on pieni, ja jumalanpalveluksen aikana pyhäkön ovia voidaan myös pitää avoinna.

Arkkipiispan siunauksella ikonin edessä aloitetaan jumalanpalveluksien toimittaminen. Akatistos toimitetaan viikoittain tiistaisin ja liturgia kerran kuukaudessa, pääsääntöisesti kuukauden toisena lauantaina. Jumalanpalvelukset ovat kaikille avoimia. Isä Alexandre haluaisi jakaa tätä iloa kaikille: ”Toivon mukaan mahdollisimman moni pääsee rukoilemaan  ikonin edessä”.

Ensimmäinen akatistos toimitetaan tiistaina 11.10. kello 18:30 ja ensimmäinen liturgia lauantaina 15.10 kello 10.

Kuvat: Joel Eklöv
Teksti: Vlada Wahlstén

Kategoriat Ajankohtaista