Johannes Karhapää liitettiin pyhien joukkoon nimellä marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalainen.

11.2.2020

Pyhän marttyyrin ja tunnustajan Johannes Sonkajanrantalainen muistopäivää päästään viettämään ensimmäistä kertaa 8. maaliskuuta tänä vuonna.

Pyhien joukkoon liittämisen jumalanpalvelukset toimitettiin Sonkajanrannalla Pyhän profeetta Hannan kirkossa 12. ja 13. heinäkuuta 2019 metropoliitta Arsenin johdolla. Tuolloin jumalanpalvelusteksteinä laulettiin ensi kertaa anonyymiksi jäävän hymnografin pyhälle kirjoittamat ja piispainkokouksen hyväksymät tekstit.

Johannes Sonkajanrantalaisen myötä Suomen ortodoksinen kirkko sai toisen oman pyhänsä. Marraskuussa 2018 Konstantinopolin ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen johdolla kokoontunut piispainkokous hyväksyi Suomen kirkon tekemän esityksen Johannes Valamolaisen ja Johannes Karhapään lukemisesta pyhien joukkoon. Heistä ensimmäisenä kanonisoitiin Johannes Valamolainen.

Johannes Karhapää liitettiin pyhien joukkoon nimellä marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalainen. Hän muun muassa toimi Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunnan sisälähetystyössä ja oli ortodoksisen uskonnonopetuksen uranuurtaja Suomessa.

Lähteet: Matti p. Pulkkinen/ Ortodoksiviesti 1/19 ja Suomen ortodoksinen kirkko

Artikkelia korjattu 19.2.2020 klo 15:25 tunnustajan nimen osalta.

Kategoriat Uutiset