Armenian apostolisen orientaalisen ortodoksien kirkon Keski-Euroopan ja Skandinavian hiippakunnan piispa Tiran siunasi armenialaisen kiviristin Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon pihapiirissä 19. elokuuta. Kuva: Vladimir Sokratilin

21.8.2023

Suomen ensimmäinen armenialainen kiviristi, khatškar siunattiin käyttöön Tapiolan ortodoksisella kirkolla 19. elokuuta. Paikalla oli Armenian apostolisen orientaalisen ortodoksien kirkon Keski-Euroopan ja Skandinavian hiippakunnan piispa Tiran Wienistä sekä isä Stepanos Tanskasta. Tilaisuuteen osallistui myös arkkipiispa Leo sekä Helsingin ortodoksisen seurakunnan Espoon alueen pappi Petri Korhonen. Paikalla on myös Suomi-Armenia yhdistyksen puheenjohtaja Daniel Davtyan sekä muita yhdistyksen jäseniä. 

Armenialainen kiviristi paljastettiin tilaisuuden alussa.

 

Arkkipiispa Leo piti tilaisuudessa puheen, jossa hän korosti armenialaisen kiviristin merkitystä niin armenialaiselle yhteisölle kuin laajemmin monikulttuuriselle seurakunnallemme ja kirkollemme.

Suomi-Armenia yhdistyksen tilaama ja seurakuntamme Tapiolan ortodoksisen kirkon pihapiiriin pystyttämä armenialainen perinteinen kiviristi, khatškar, on Suomen armenialaisille vuosikymmenten haaveen täyttymys.

Ensimmäisen kerran kivirististä keskusteltiin jo 20 vuotta sitten. Espoon alueen ortodoksien jumalanpalveluselämän keskus, Pyhittäjä Herman Alaskaisen kirkko viettää tämän vuoden elokuussa 25-vuotisjuhlaa.

Armenialainen kiviristi on olennainen ja tärkeä osa armenialaista kulttuuria ja uskoa. Kiviristejä on valmistettu jo keskiajalta saakka ja vanhimmat löydetyt kiviristit ovat peräti 900–1400 luvuilta.

Kiviristejä tehdään niin hautakiviksi kuin muistomerkeiksi ja kirkkojen koristeiksi. Kiviristit valmistetaan tuffikivestä, joka on kiveksi iskostunutta vulkaaninista tuhkaa. Armenialainen kiviristit muistuttavat samalla myös armenialaisten kansanmurhasta, joka tapahtui ottomanien valtakunnassa, nykyisen Turkin alueella vuosina 1915–1917. Kansanmurhassa surmattiin arviolta 1,5 miljoonaa armenialaista. Suomen valtio ei ole tunnustanut virallisesti armenialaisten kansanmurhaa. 

Orientaalisiin ortodoksisiin kirkkoihin lukeutuva Armenian apostolinen kirkko on perustettu vuonna 301. Kirkkoon kuuluu noin 90 prosenttia armenialaisista. Sen lisäksi kirkolla on runsaasti jäseniä kaikkialla maailmassa. Myös Helsingin ortodoksisen seurakunnan alueella asuu aktiivinen armenialainen yhteisö, joka on löytänyt kotikirkkonsa erityisesti Tapiolasta Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkosta. Monikulttuurisen yhteisön ja Tapiolan ortodokssen kirkon elämästä kertova näyttely on parhaillaan esillä Espoon Kulttuurikeskuksen Nuotta-parvella 27. elokuuta saakka.

Monia armorikkaita vuosia Suomen armenialaiselle yhteisölle ja Suomi-Armenia yhdistykselle sekä 25-vuotisjuhlaansa viettävälle Tapiolan ortodoksiselle kirkollemme! 

Kuvat: Vladimir Sokratilin

Teksti: Vlada Wahlstén

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset