Arkkipiispa Leo Kotikirkossa Helsingissä. Kuva: Miro Järnefelt.

11.1.2023

Vuoden vaihteessa Helsingin ortodoksiseen seurakuntaan kuului tarkalleen 22 022 henkeä, mikä on 303 vähemmän kuin edellisvuonna. Asia ilmenee Suomen ortodoksisen kirkon  vastajulkistetussa  vuoden 2022 jäsentilastossa.

Suomen ortodoksinen kirkko ja Helsingin ortodoksinen seurakunta on menettänyt vuodessa enemmän jäseniä, kuin koskaan aiemmin. Suomen ortodoksisen kirkon jäsenmäärä oli vuoden päättyessä 56 576 henkeä, yhteensä 1 037 vähemmän kuin vuoden alussa.  Kirkosta eronneita oli 1178, mikä vastaa kahta prosenttia kirkon jäsenistöstä.  Puolet kirkosta eronneista oli Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta, kaikkiaan 529. Eroja kirjattiinkin eniten juuri suurissa kaupunkiseurakunnissa. Reilu kolmannes kirkon jäsenistä kuuluu Helsingin ortodoksiseen seurakuntaan. Samaan aikaan moni myös liittyi kirkkoon. Seurakunnassamme kirkkoon liitettiin kaikkiaan 333 ja kasteita toimitettiin 81.

Arkkipiispa Leo pohtii Aamun Koitossa ja Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla julkaistussa uutisessa syitä kirkon jäsenmäärän laskuun:

”- Haluttomuus sitoutua kirkollisiin instituutioihin on ilmiö, joka haastaa selvästi yhä enemmän myös meitä. Luvut osoittavat kiistattomasti, että jossain on myös epäonnistuttu. On silti tärkeää tiedostaa, että kirkosta eroaminenkaan ei välttämättä aina kerro ortodoksisuudesta luopumisesta. Myöskään kaikki ortodoksisuudesta kiinnostuneet eivät enää välttämättä koe tarvitsevansa virallisesti määriteltyä kirkon jäsenyyttä ollakseen ortodokseja. Tässä on meille kirkkona paljon pohdittavaa, sanoo arkkipiispa Leo.

Vaikka Suomen ortodoksisen kirkon rekisteröity jäsenmäärä pienenee, niin ortodoksien määrä Suomessa on maahanmuuton vuoksi huomattavasti edelleen kasvussa. Arvioiden mukaan maassa asuu kirkon viralliseen jäsenmäärään verrattuna jopa kaksinkertainen määrä ortodoksisia kristittyjä. Ukrainalaispakolaisten myötä luku on selkeässä kasvussa.”
Kirkosta eroamisien kohdalla näkyy vuoden 2022 kaksi piikkiä – toinen maaliskuussa ja toinen joulukuun lopulla. Taloudellinen ahdinko ja sota Ukrainassa saattavat näin heijastua kirkosta eroamisten määrään. Maaliskuussa Venäjä oli juuri aloittanut hyökkäyssodan Ukrainaan ja Suomen ortodoksisen kirkon piispat tuomitsivat sodan välittömästi. Vuoden lopussa kirkosta saatetaan taas erota välttyäkseen kirkollisveron maksamiselta vuonna 2023.

”Elinkustannukset ovat nousseet tämän vuoden aikana jyrkästi ja joillekin ratkaisu erota kirkosta on saattanut olla hyvinkin kipeä. Taloudellisen ahdingon vuoksi kirkosta vuoden lopussa eronneille arkkipiispalla on selkeä viesti:

– Ottakaa rohkeasti yhteyttä omaan seurakuntaanne ja kertokaa ilman moitteiden pelkoa, että haluatte palata kirkon jäseniksi. Lisäksi haluan muistuttaa seurakuntien diakoniatyöstä – avun tarpeessa olevia tuetaan mahdollisuuksien mukaan kaikissa seurakunnissa.”

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa diakonia tekee monenlaista auttamistyötä, josta voi lukea tarkemmin ”Apua ja tukea” osiosta.

Lue uutinen kokonaisuudessaan Aamun Koiton sivuilla.
Kategoriat Ajankohtaista Uutiset