Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

1.8.2021

Tänään alkava ja 15.8. asti kestävä Jumalansynnyttäjän paasto on perinteisesti ollut ristisaattojen aikaa. Ortodoksinen ristisaatto on kuin siunausta levittävä ”hurskas mielenosoitus”, jossa ristin perässä kulkien toimitetaan samalla jumalanpalvelusta ulkoilmassa. Yhdessä kuljetaan ylä- ja alamäet laulaen ja rukoillen. Se on kuin kuva kirkosta tai kristityn elämästä.

Seurakunnassa järjestettäviä ristisaattoja elokuun aikana

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa voi elokuun aikana osallistua kahteen ristisaattoon. 15.8. vietetään Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen juhlaa ja tämän juhlan muistolle pyhitetyn Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja Suomen ortodoksisen kirkon pääkirkon Uspenskin katedraalin praasniekkaa. Samana päivänä järjestetään ristisaatto seurakunnan Pyhän Kolminaisuuden kirkosta (Unioninkatu 31, Helsinki) Uspenskin katedraaliin (Kanavakatu 1, Helsinki) klo 16 alkaen. Mukana ristisaatossa ovat papisto ja lauluryhmät molemmista kirkoista. Saaton aikana toimitetaan kahdella kielellä rukouspalvelus Jumalansynnyttäjälle. Klo 16.30, tai saaton saavuttua katedraaliin toimitetaan akatistos Jumalansynnyttäjälle kahdella kielellä.*

Lauantaina 21.8. on vuorossa ruotsinkielisen yhteisön ristisaatto (noin 7 km jalkaisin) Helsingin keskustassa. Ristisaatto alkaa klo 9 liturgialla hautausmaan profeetta Elian kirkossa (Lapinlahdentie 2, Helsinki) ja päättyy Kotikirkkoon (Liisankatu 29 A, Helsinki). Ristisaattoon voi osallistua myös matkan varrelta (asiasta voi sopia Marie-Louise Litoniuksen kanssa, marielouise.litonius@gmail.com. ). Ristisaaton pääkieli on ruotsi, mutta kaikki ovat tervetulleita mukaan. Ilmoittautumiset tarjoilun takia 14.8. mennessä sähköpostitse marielouise.litonius@gmail.com

På svenska:

*) Mahdollisista muutoksista näihin tietoihin tiedotetaan erikseen.

Perinteinen Ekumeeninen Ristisaatto elokuussa

Espoossa ja Kauniaisissa järjestetään lauantaina 28. elokuuta klo 10 alkaen Perinteinen Ekumeeninen Ristisaatto. Tänä vuonna ristisaatto kulkee Kauniaisten metodistikirkolta (Yhtiöntie 33) Ingaksen pappilan ja Oittaan uimarannan kautta Ekumeeniseen keskukseen Myllyjärvellä. 

Matkaa on jalkaisin noin 12 km. Ristisaaton aikana on mahdollista nauttia lounasta ja grilliruokaa, molemmat maksavat viisi euroa.  Lisätietoja tapahtumasta saa espoonseurakunnat.fi -sivuston tapahtumakalenterista. Klikkaa itsesi mukaan Espoon ja Kauniaisten ekumeenisen toimikunnan perustamaan Perinteinen Ekumeeninen Ristisaatto -Facebook-tapahtumaan.

Pyhiinvaellukselle luonnon helmaan?

Läntiselle perinteelle tyypillisiä ovat pyhiinvaellukset, joissa kuljetaan yksin tai yhdessä luonnon helmassa, päämääränä pyhä paikka tai juhla. Pyhiinvaellus on hengellinen kokemus, uskonnollinen matka, mutta se voi olla muutakin. Se voi olla myös tutustumista luontoon, paikalliseen kulttuuriin ja historiaan.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan toiminta-alueella on useita pyhiinvaellusreittejä yksin tai yhdessä, omatoimisesti tai muiden kanssa kuljettavaksi. Reittejä on niin Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Lahdessa kuin Vantaallakin. Lisätietoja pyhiinvaellusreiteistä saa täältä

Ortodoksinen hiljaisuuden retriitti 29.10.–31.10.2021 Öron saarella

Myös hiljaisuuden retriitissä voi levätä luonnon rauhassa. Retriitissä on aikaa pysähtyä, kuunnella hiljaisuutta ja rukoilla, olla yksin, mutta myös yhdessä.

Lokakuun lopussa Eija Nurmio ja Mari Vainio järjestävät hiljaisuuden retriitin Öron saarella 29.–31.10. Myös Helsingin ortodoksinen seurakunta järjestää syksyisin ja keväisin retriittejä, joista ilmoitetaan erikseen ja joista saa tarvittaessa tietoa seurakunnan diakoniatyöstä (työntekijöiden yhteystiedot -> diakonia).

Retriittien ohjelmassa on ortodoksisia rukoushetkiä, meditaatiota, hiljaisuutta tukevia virikepuheita ja ulkoilua sekä aterioidaan yhdessä. Retriiteissä toimitetaan myös liturgia ja kiitosakatistos.

Örön retriitissä pappina toimii rovasti Kalevi Kasala ja kanttorina Päivi Kasala. Käytännön järjestelyistä ja ohjelmasta huolehtivat  Eija Nurmio ja Mari Vainio. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Mari Vainio, viestitmarille@gmail.com.

Teksti: Anu Miller

3.8. Poistettu tiedot lokakuun hiljaisuuden retriitistä Utön saarella, koska se on jo täynnä.


Kuvat: Dimitri Tolonen, Anu Miller
Lähteet:
Helsingin ortodoksinen seurakunta
Espoon seurakuntayhtymä
https://evl.fi/pyhiinvaellus/pyhiinvaellukset-suomessa
https://www.hiljaisuudenystavat.fi/

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset