20.3.2019

Ristinkumartamisen sunnuntain myötä tulemme suuren paaston puoliväliin. Lauantai-illan vigiliassa Kristuksen kunniallinen ja eläväksitekevä risti tuodaan juhlallisessa saatossa keskelle kirkkoa, jossa se koko seuraavan viikon on kunnioitettavana. Palveluksen veisujen teemana on risti. Mutta ei niinkään risti kärsimyksen symbolina kuin risti voiton ja ilon merkkinä.

Vigiliassa laulettava kanoni on eräänlainen toisinto pääsiäiskanonista. Kuoro laulaa tuttuja pääsiäisveisuja: “Ylösnousemisen päivä! Ihmiset, kirkastukaamme!”, mutta veisujen välissä luettavat troparit ylistävät ristin voittoa:

“Kalliin ristin kumartamispäivä! Tulkaa kaikki sen eteen, sillä se Kristuksen ylösnousemisen valoa säteilevänä nyt pannaan esille. Koko sielustamme iloiten sitä suudelkaamme!”

Paastokilvoituksemme on kuin matka myrskyävän merenselän ylitse. Ja nyt, kun olemme matkan puolivälissä keskellä aavaa merta ja aallot lyövät kaikkein rajuimpina ja kauhistuttavimpina, nousee näköpiiriimme horisontin takaa kunniallinen ja eläväksitekevä risti kaukana siintävän majakan kaltaisena. Kristuksen risti antaa meille toivoa ja voimaa, se antaa paastomatkallemme suunnan ja päämäärän.

Paaston puolivälissä olemme käännekohdassa. Olemme nyt useamman viikon ajan tutkistelleet vanhaa Aadamia sydämessämme ja langennutta luontoa itsessämme. Nyt on aika jättää tuo vanha minä taakse ja kiinnittää katse Kristukseen. Nyt on aika rientää eteenpäin ristin viitoittamaa tietä. Suuri paasto on päivittäistä itsensä ristiinnaulitsemista Kristuksen kärsimykseen ja Hänen ylösnousemiseensa. Painopiste siirtyy nyt meistä, meidän katumuksestamme ja kilvoituksestamme niihin tapahtumiin, jotka tapahtuvat ”meidän ja meidän pelastuksemme tähden”.

Yhdessä kumarramme ihmeellistä Kristuksen ristiä ja yhdessä jatkamme siunattua paastovaellustamme ristin tietä kohti ylösnousemuksen aamua.

Pastori Mikko Leistola


Tarkista ristinkumartamisen sunnuntain ja muut paastonajan jumalanpalvelukset jumalanpalveluskalenterista.

Kategoriat Kirkkovuosi