Kuva: Pixabay

2.5.2022

Helsingin ortodoksisen seurakunnan monikulttuurisesta työstä vastaava pappi ja kirjailija Johannes Lahtela on laatinut arkkipiispa Leon siunauksella Suomen ortodoksiselle kirkolle ensimmäisen addiktio-ohjeistuksen.

Ohjeistuksen tavoitteena on auttaa hengellisen työn tekijöitä, erityisesti pappeja, kohtaamaan ja tunnistamaan erilaiset riippuvuudet, ja auttamaan sekä ohjaamaan addiktoituneet henkilöt oikean avun piiriin. Myös seurakuntalaiset voivat tutustua ohjeistukseen ja tarvittaessa hakeutua avun piiriin, mikäli tunnistavat itsensä tai läheisensä kärsivänsä riippuvuuksista. Ohjeistuksessa on tämän tueksi kuvaus addiktioista sekä kymmenen kysymystä riippuvuussairauden tunnistamiseksi.

-Erilaiset riippuvuussairaudet, addiktiot, ovat kasvaneet viime vuosikymmeninä räjähdysmäisesti. Alkoholismi on yleisin riippuvuussairaus Suomessa, mutta muun muassa myös peli-, huume- ja seksiaddiktiot näkyvät arjessamme, muistuttaa isä Johannes.

Riippuvuussairauteen voi liittyä paljon häpeää ja salailua. Isä Johannes kertoo olevansa itsekin addikti, alkoholisti, ja myös tämän vuoksi hänen on helppoa samaistua ja tukea toisia riippuvuussairauksista kärsiviä.

– Addiktit tarvitsevat toisia addikteja toipuakseen. Toipumisprosessi on elämänmittainen hengellinen matka. Addikti ei koskaan parane riippuvuussairaudestaan, ja hän tarvitsee säännöllistä hoitoa koko loppuelämänsä ajan. Käymällä säännöllisesti vertaistuki-ryhmissä ja noudattamalla 12 Askeleen hengellistä toipumisohjelmaa ihminen pystyy pidättäytymään riippuvuudestaan—yhden päivän kerrallaan, korostaa isä Johannes ja kiteyttää:

– Addiktille hengellisyys on elämän ja kuoleman kysymys.

Addiktiopäivystys ja AA-ryhmä Henki tukena ja apuna

Isä Johannes pitää seurakunnassamme viikoittaista addiktiopäivystystä, joka on avoin kohtaamispaikka kaikille riippuvuuksista kärsiville.  Addiktiopäivystys toimii puhelimitse (040 776 0700) ja sähköpostitse (johannes.lahtela@ort.fi) keskiviikkoisin klo 16-17.

Lisäksi keskiviikkoisin kokoontuu avoin AA-ryhmä Henki klo 18–19. Ryhmä on tarkoitettu kaikille alkoholismista kärsiville, läheisille ja alkoholisteille, ja se kokoontuu Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiloissa, Unioninkatu 39, Kerhotila A1, 2.krs. Ennakkoilmoittautumiset ja lisätietoja: isä Johannekselta tai diakoniatyöntekijä Kari Hartikalta puh. 040 7034 616, sähköposti kari.hartikka@ort.fi.

Addiktio-ohjeistukseen voi tutustua tästä linkistä.

Kategoriat Uutiset