Klaukkalan kirkko on pyhitetty pyhälle Nektarios Egianalaiselle. Kuva: Dimitri Tolonen

7.11.2022

Pyhän Nektarios Eginalaisen muistolle pyhitetty Klaukkalan ortodoksinen kirkko (Kuonomäentie 80, Klaukkala) viettää temppelijuhlaansa 8. ja 9. marraskuuta. Samalla vietetään kirkon vihkimisen 25-vuotisjuhlaa.

Klaukkalan kirkon historia kertoo poikkeuksellisen vahvasta ja sitoutuneesta paikallisesta ortodoksiyhteisöstä. Klaukkalan kirkon kustansivat ja rakensivat 1990-luvun alussa klaukkalalaiset vapaaehtoiset, joita pyhän Nektarioksen nöyrä ja kärsivällinen luonne puhutteli omassa rakennushankkeessaan. Klaukkalan ortodoksinen ystäväpiiri ry osti pyhäkön rakentamista varten tontin Nurmijärven kunnalta vuonna 1993 ja rakensi tontille Ritva Westermarkin suunnitteleman hirsisen rukoushuoneen, joka vihittiin käyttöön ja pyhitettiin pyhälle Nektarios Eginalaiselle vuonna 1995. Seuraavana vuonna Ystäväpiiri luovutti rukoushuoneen tontteineen Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle. Silloinen Helsingin metropoliitta Leo vihki rukoushuoneen kirkoksi temppelijuhlapäivänä 9. marraskuuta 1997.

Pyhä Nektarios Eginalainen on uuden ajan pyhä eli hän on yksi meidän aikaamme lähellä eläneistä pyhistä, joka toimi ja vaikutti Kreikassa Eginan saarella 1900-luvun alkupuolella. Konstantinopolin lähellä syntyneen pyhä Nektarios Eginalaisen elämään kuuluivat ihmeet jo nuorella iällä. Hänen tiensä kävi munkiksi vihkimisen kautta diakoniksi ja edelleen papiksi ja lopulta Pentapoliksen piispaksi. Egyptissä Nektarios herätti niin suurta kunnioitusta, että toiset piispat tulivat kateellisiksi ja panettelivat häntä patriarkalle. Nektarios joutui luopumaan tehtävästään, ja hän palasi Kreikkaan, jossa hän eli köyhyydessä tehden vaatimatonta työtä opettajana. Hengellisten lastensa pyynnöstä Nektarios perusti Eginan saarelle nunnaluostarin, joka toimii siellä edelleen. Pyhä Nektarios kuoli vuonna 1920. Hänet julistettiin pyhäksi vuonna 1961.

Klaukkalan kirkon ulkoseinällä kävijää tervehtii muistolaatta, joka kertoo kirkon ainutlaatuisesta historiasta ja vahvasta alueen ortodoksien yhteisöstä. Muistolaatta paljastettiin viisi vuotta sitten pyhän 20-vuotispraasniekan yhteydessä. Kuva: Dimitri Tolonen

 

Klaukkalan kirkon 25-vuotispraasniekka

Klaukkalan kirkon temppelijuhla alkaa kirkollisen vuorokausirytmin mukaisesti tiistaina 8.11. kello 18, jolloin toimitetaan vigilia.

Keskiviikkona 9.11. kello 9:30 toimitetaan vedenpyhitys ja liturgia, johon kuuluu myös ristisaatto. Jumalanpalveluksen päätteeksi pidetään juhlavat kirkkokahvit.

Jumalanpalvelukset toimittaa Haminan piispa Sergei yhdessä alueen papiston kanssa. Kanttorina palvelee Maria Verikov.

Lämpimästi tervetuloa!

Klaukkalan kirkko kuvattuna marraskuussa. Kuva: Vlada Wahlstén

 

Korjattu 8.11: Ingressissä oli päivämäärässä virhe.