8.2.2019

Paastoon valmistautuminen alkaa, kun 10. helmikuuta koittaa publikaanin ja fariseuksen sunnuntai. Sitä edeltävän illan vigiliassa otetaan käyttöön suuren paaston jumalanpalveluskirja, Triodion, ja lauletaan ensimmäisen kerran paastoveisu Synninkatumuksen ovet avaa minulle, oi Elämänantaja. Liturgian evankeliumi (Luuk 18:10–14) kertoo kahdesta erilaisesta rukoilijasta, joista fariseus kyllä eli esimerkillisesti kaikkien lain määräysten mukaan, mutta lankesi omahyväisyyteen. Halveksittu publikaani taas tunnusti nöyrästi kelvottomuutensa Jumalan edessä:

Kaksi miestä meni temppeliin rukoilemaan. Toinen oli fariseus, toinen publikaani. Fariseus asettui paikalleen seisomaan ja rukoili itsekseen: ’Jumala, minä kiitän sinua, etten ole sellainen kuin muut ihmiset, rosvot, huijarit, huorintekijät tai vaikkapa tuo publikaani. Minä paastoan kahdesti viikossa ja maksan kymmenykset kaikesta, siitäkin mitä ostan.’ Publikaani seisoi taempana. Hän ei tohtinut edes kohottaa katsettaan taivasta kohti vaan löi rintaansa ja sanoi: ’Jumala, ole minulle syntiselle armollinen!’ ”Minä sanon teille: hän lähti kotiinsa vanhurskaana, tuo toinen ei. Jokainen, joka itsensä korottaa, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan.” (Luuk 18:10–14)

Publikaanin ja fariseuksen sunnuntaita seuraava viikko on kokonaan paastoton, eikä silloin paastota edes keskiviikkona tai perjantaina. Publikaanin ja fariseuksen sunnuntain liturgiat sekä edeltävän illan vigiliat löydät jumalanpalveluskalenteristamme.


Ortodoksinen kirkko tiedostaa, kuinka vaikeaa tapojen ja ajattelun muuttaminen on. Tämän johdosta pääsiäistä edeltävään suureen paastoon valmistaudutaan asteittain. Jo neljä viikkoa ennen paaston alkua kirkko muistuttaa sen lähestymisestä. Sakkeuksen sunnuntain jälkeen alkavat varsinaiset valmistussunnuntait, joiden teemat antavat eväitä paaston matkaa varten. Lue lisää valmistussunnuntaiden teemoista tästä kirjoituksesta.

Kategoriat Kirkkovuosi