Kuva: Rebekka D./Pixabay

9.9.2021

Koronatiimi on järjestäytynyt uudelleen 1.9. alkaen, ja se toimii arkkipiispa Leon päätöksellä jälleen hiippakunnallisella tasolla. Tiimin puheenjohtajana jatkaa diakoniatyöntekijä Elina Pale ja varapuheenjohtajan tehtävää hoitaa kirkkoherra Markku Salminen. 

Tiimin jäseniä ovat puheenjohtajien lisäksi kirkkoherra Ion Durac Turun ortodoksisesta seurakunnasta ja kirkkoherra Timo Tynkkynen Kaakkois-Suomen ortodoksisesta seurakunnasta, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Paula Pallasaho, tiedottaja Anu Miller ja kasvatus-työntekijä Niina-Maarit Rautamäki. Kirkkoherra Markku Salmista sijaistaa poissaolojen aikana pastori Jonas Bergenstad.

Helsingin hiippakunnan koronatiimissä on päädytty yhdessä arkkipiispa Leon johdolla seuraaviin ratkaisuihin AVI:en tekemien päätösten pohjalta. Päätöksiä noudatetaan ajalla 10.–30.9.2021 kunkin seurakunnan koko toimialueella.

Seurakuntalaiset ovat tervetulleita kerhoihin, leireille ja muuhun toimintaan! Myöskään hiippakunnan seurakuntien jumalanpalveluksiin ei tarvitse enää ilmoittautua ennakkoon, vaan jumalanpalveluksiin tulijat ilmoittautuvat kirkon ovella. Ainoastaan Helsingin seurakunnan Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon vaaditaan vielä ennakkoilmoittautuminen.

Turvalliset jumalanpalvelukset sisällä ja ulkona

Helsingin ja Kaakkois-Suomen seurakuntien alueilla (tiedotteet: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69917722 sekä https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69917602) pyhäköihin voidaan toivottaa tervetulleiksi yli kymmenen henkilöä silloin, kun osallistujia on enintään 50 % tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä (näistä tiedotetaan seurakuntien www-sivuilla tai niistä voi kysyä paikalliselta papilta.). Myös Turun seurakunnan alueella (tiedote https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69917122) noudatetaan tartuntatautilain väliaikaista pykälää 58 c, joka on voimassa koko maassa 31.12.2021 asti.

Sekä yli 10 henkilön tilaisuuksissa sisätiloissa että yli 50 henkilön tilaisuuksissa ulkona seurakunnat noudattavat opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta hygieniakäytännöistä. 

Jotta mahdollisimman moni seurakuntalainen pääsee jumalanpalveluksiin, niin jumalanpalvelukset toimitetaan seurakuntien toiminta-alueilla minimihenkilöstöllä. 

Ehtoollinen jaetaan edelleen kertakäyttöisillä puukuitulusikoilla, jotka hävitetään mahdollisimman pian käytön jälkeen polttamalla. 

Seurakuntien kerhotoimintaa voidaan toteuttaa myös jumalanpalvelusten yhteydessä henkilö- ja tilarajoitukset huomioiden. 

Koululaisjumalanpalveluksia ei valitettavasti voida järjestää.

Seurakuntalaisten edellytetään ennakkoilmoittautuvan jumalanpalveluksiin enää ainoastaan Helsingin Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon, jossa toimitetaan tällä hetkellä normaalisti Uspenskin katedraalissa olleet viikonloppujen suomenkieliset jumalanpalvelukset. Ilmoittautuminen Pyhän Kolminaisuuden kirkossa pidettäviin suomenkielisiin jumalanpalveluksiin tapahtuu Pyhän Kolminaisuuden kirkon aukioloaikoina joko henkilökohtaisesti tai puhelimitse. Vahtimestarin tavoittaa numerosta puh. 09 634 267. Mikäli paikkoja jää vapaaksi, täytetään ne saapumisjärjestyksessä jumalanpalvelusten yhteydessä. Tällöin myös kirjataan osallistujan nimi ja puhelinnumero. 

Muissa hiippakunnan alueen pyhäköissä kerätään ovella mahdollista tartunnanjäljitystä varten osallistujien nimi ja puhelinnumero. Tiedot kerää seurakunnan työntekijä osallistujien tietosuoja huomioiden. Tiedot tuhotaan neljän viikon kuluttua palveluksesta. 

Pyhissä toimituksissa, kuten kasteessa, hautauksessa tai vihkimisessä, noudatetaan samoja ohjeita kuin jumalanpalveluksissa.

Maskit ovat edelleen tärkeitä

Maskien käyttö on edelleen tärkeää, myös ulkona muiden ihmisten läsnä ollessa, erityisesti kokoontumisissa ja ruuhkaisilla paikoilla. Kostunut maski tulee vaihtaa välittömästi uuteen.

Leirit, kerhot ja vapaaehtoistoimintaa voidaan järjestää

Seurakunnissa voidaan järjestää kerho- ja leiritoimintaa sekä vapaaehtoistoimintaa henkilö- ja tilarajoitukset huomioiden. 

Tilojen vuokraaminen 

Seurakuntien tiloja voi vuokrata 13.9.2021 alkaen tilojen enimmäishenkilömäärät, tehostettu siivous ja voimassa olevat hygieniakäytänteet, kuten oikeaoppinen käsihygienia ja maskien käyttö, huomioiden. Vuokraaja sitoutuu noudattamaan tätä ohjetta.

Lisätietoja

Epäselvissä asioissa voi ottaa yhteyttä oman seurakunnan kirkkoherraan tai koronatiimin osalta koronatiimin puheenjohtaja Elina Paleen puh. 040 723 7632, elina.pale@ort.fi tai varapuheenjohtaja Markku Salmiseen puh. 040 501 6190, markku.salminen@ort.fi


Teksti: Anu Miller

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset