30.6.2020

Nikean metropoliitta Johannes (s. 1923) on yksi tunnetuimpia ja arvovaltaisimpia kirkkokuntamme piispoja. Hän on ainoana suomalaisena piispana muun muassa osallistunut Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin Pyhän Synodin työskentelyyn.

Nikean metropoliitta Johannes toimi Helsingin hiippakunnan piispana vuosina 1970-1987, kunnes hänet valittiin kirkkomme arkkipiispaksi. Hän jäi eläkkeelle tehtävästään vuonna 2001, ja ekumeeninen patriarkka myönsi hänelle Nikean metropoliitan arvon.

Johannes ei ollut syntymästään ortodoksi, vaan hänet voideltiin kirkkomme jäseneksi vuonna 1966. Jo seuraavana vuonna hänet vihittiin Konstantinopolissa diakoniksi. Myöhemmin samana vuonna hänet liitettiin Kreikassa Patmoksen saarella sijaitsevan Johanneksen luostarin veljestöön ja vihittiin munkiksi sekä papiksi. Hän sai myös arkkimandriitan arvon.

Hän ehti toimia lähes parikymmentä vuotta hiippakuntamme piispana, ja hän oli ensimmäinen Helsingin metropoliitta, kun Suomen ortodoksisen hiippakunnat korotettiin vuonna 1972 metropoliittakunniksi.

1990-luvun lopulla arkkipiispa Johannes toimi jonkin aikaa myös Viron ortodoksisen kirkon vt. arkkipiispana, kun osa Viron seurakunnista siirtyi Moskovan patriarkaatista Konstantinopolin patriarkaatin alaisuuteen. Kirkollisten tehtäviensä ohessa metropoliitta Johannes toimi eri yliopistoissa assistenttina sekä virkaatekevänä professorina ja dosenttina. Hänestä tulikin maamme johtava ortodoksisen kirkon kanonisen perinteen asiantuntija.

Arkkipiispa Johannes jäi eläkkeelle vuonna 2001. Ekumeeninen patriarkka myönsi hänelle Nikean metropoliitan arvon.

Nikean metropoliitta Johannes kuoli 1.7.2010, ja hänet on haudattu Turun ortodoksiselle hautausmaalle

Uspenskin katedraalissa toimitetaan muistopalvelus Nikean metropoliitta Johanneksen muistolle keskiviikkona 1.7. aamulla kello 8 alkavan ulkoliturgian jälkeen. Jumalanpalvelus toimitetaan katedraalin pääovien edessä tasanteella. Jumalanpalvelukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Lisätietoa ulkojumalanpalveluksista näiltä sivuilta.

Lue tarkemmin Nikean metropoliitta Johanneksesta Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla. 

Kategoriat Uutiset