Arkkipiispa Leo ilmaisi ilonsa seurakuntien yhdistymisen johdosta ja jakoi lukuisia huomionosoituksia. Jutun kaikki kuvat: Aleksi Saveljeff

2.2.2020

Sunnuntai 2. helmikuuta 2020 oli moninkertainen juhlapäivä, koska tuolloin juhlittiin paitsi Herramme Jeesuksen Kristuksen temppeliintuomisen juhlaa, myös Helsingin, Hämeenlinnan ja Lahden ortodoksisten seurakuntien yhdistymistä.

Yhdistymisjuhla alkoi juhlaliturgialla, joka toimitettiin Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon johdolla Uspenskin katedraalissa. Arkkipiispa muisti ansioitunutta papistoa siten, että ylidiakoni Juha Lampinen sai kierreorarin ja pastori Jonas Bergenstad kultaristin. Bergenstad toimii Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan vt. kirkkoherrana ja Lahden ortodoksisen seurakunnan kirkkoherrana.

Jonas Bergenstad sai kultaristin tunnustuksena ansiokkaasta työstään.

Opetuspuheessaan isä esipaimen käsitteli päivän raamatullista teemaa, mutta viittasi myös uuteen seurakuntarakenteeseen kolmen seurakunnan yhdistymisen myötä.

Lisäksi juhlassa jaettiin muitakin huomionosoituksia. Pyhän Karitsan ritarikunnan 1. luokan ritarimerkit myönnettiin Riitta Räntilälle (Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta) ja Anatoli Lappalaiselle (Lahden ortodoksinen seurakunta), ja heidän lisäkseen Arvo Kokkonen (Helsingin ortodoksinen seurakunta) sai komentajamerkin. Perusteluina näille huomionosoituksille oli sitoutuneisuus seurakuntien luottamustehtävien hoitamisessa samoin kuin ansiokas työ seurakuntien yhdistymisprosessin parissa.

Ylidiakoni Juha Lampista muistettiin kierreorarilla.

”Tutustukaa toisiinne”

Juhlaliturgian jälkeen oli tarjolla pientä suolaista, kakkua ja kahvia kaikille seurakuntien jäsenille. Yhdistymisjuhlan esiintymisosuudessa käyttivät puheenvuoron niin arkkipiispa Leo kuin Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminenkin.

”Iloitsen siitä, että nyt vietämme rohkeasti ja selkeästi kolmen seurakunnan yhdistymisen juhlaa. Meillä on vapaus tehdä yhteistyötä jo nyt – hallinnolliset ja juridiset seikat hoituvat kyllä ennen vuoden 2021 alkua. Rakennamme hyvän ja arvokkaan historian pohjalle uutta. Myös erilaisuutta tulee olla. Näin voimme yhdessä rakentaa Suomen ortodoksista kirkkoa Jumalan kunniaksi”, arkkipiispa sanoi.

Kirkkoherra Markku Salminen ja Jonas Bergenstad poseerasivat hetken rinnakkain.

Arkkipiispa korosti eritoten, että paikallisuutta on syytä kunnioittaa. Lisäksi isä esipaimen kannusti meitä kaikkia vierailemaan toistemme pyhäköissä ja tsasounissa – niin seurakuntien, hiippakuntien ja vaikka koko valtakunnan tasolla.

”Tahdon vierailla teidän luonanne eri puolilla – mutta liikkukaa myös te, ja tutustukaa toisiinne niin, ettemme jäisi toisillemme vieraiksi”, arkkipiispa kannusti.

Kaikkien osallisuus taattava

Myös kirkkoherra Markku Salmisen puheissa korostuivat yhteisen tekemisen, jakamisen ja tasapuolisuuden teemat.

”Nyt ei ole kyseessä yhdistyvien seurakuntien käsittämätön sulautuminen Helsingin seurakuntaan, vaan on tarkoitus kehittää kaikkia kolmea seurakuntaa tasapuolisesti, tehdä tasavertaisina yhteistyötä sekä taata kaikille samanlainen osallistumisen mahdollisuus”, isä Markku sanoi.

Kirkkoherra kertoi kuulleensa ihmettelyä, miksi yhdistymistä juhlitaan jo nyt, vaikka virallisen yhdistymisen on määrä tapahtua vuoden 2021 alusta lukien.

”Todellisuudessa seurakunnat tekevät jo nyt tiivistä yhteistyötä monella eri osa-alueella.”, isä Markku huomautti.

Kukkaistytöt toivat tuulahduksen Lahdesta.

Konkreettisina esimerkkeinä seurakuntien kehittyvästä yhteistyöstä on vaikkapa se, että Hämeenlinnan ja Lahden seurakuntien nuorilla on mahdollisuus osallistua Helsingin ortodoksisen seurakunnan kripareille. Lisäksi Lahden ja Hämeenlinnan seurakuntien jäsenet ovat jo voineet osallistua myös aikuisten toimintaan. Yhteistyötä vahvistetaan edelleen työyhteisöpäivillä kuluvan vuoden aikana.

Yhdistymisjuhlassa konsertoi Uspenie-kvartetti, jonka muodostavat Varvara Merras-HäyrynenLarissa Qvintus-PetsaloElia Pietarinen ja Rikhard Dahlström. Lisäksi kirkkokansalle esiintyi Leena Lomun johtama Hämeenlinnan kuoro sekä Lahden viehättävät kukkaistytöt Anastasia Lappalaisen ohjauksessa. Juhla päättyi, kun ”Monia vuosia” kaikui katedraalissa. Katedraalikuoroa johti Varvara Merras-Häyrynen.

Kultaristi odottamassa kantajaansa.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset