25.2.2019

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon piispaksi vihkimisestä tuli helmikuussa kuluneeksi 40 vuotta. Hänet vihittiin Joensuun piispaksi 25.2.1979.

Pappeuden merkkivuotta juhlittiin Uspenskin katedraalissa toimitetun liturgian yhteydessä tuomiosunnuntaina 24. helmikuuta. Palveluksen toimitti arkkipiispa Leo yhdessä muun papiston kanssa.

Arkkipiispa siunasi epigonaation kirkkoherra Markku Salmisen käyttöön.

Samassa liturgiassa siunattiin epigonaatio rovasti Markku Salmiselle. Epigonaatio on huomionosoitus, joka on papin jumalanpalveluspukuun kuuluva osa. Salminen toimii Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherrana. Epigonaation lisäksi hän saavutti hiljattain myös toisen merkkipaalun, kun tammi-helmikuun vaihteessa hänellä täyttyi kymmenen vuotta seurakunnan kirkkoherrana. Nyt yhdettätoista kirkkoherran vuottaan viettävä Salminen on toiminut pappina kolmenkymmenen vuoden ajan.

Rovasti Heikki Huttusen käyttöön siunattiin koruristi.

Rovasti Heikki Huttuselle siunattiin liturgiassa koruristin käyttöoikeus. Koruristi on epigonaation tapaan papille myönnettävä huomionosoitus. Huttunen työskentelee Euroopan kirkkojen konferenssin pääsihteerinä Brysselissä. Hän kuuluu myös Helsingin ortodoksisen seurakunnan papistoon.

Kristinoppileiriläiset yhteiskuvassa arkkipiispan ja papiston kanssa. Kuva: Vladimir Sokratilin

Sunnuntain jumalanpalvelus oli lisäksi päätösliturgia Helsingin seurakunnan kuluvan vuoden ensimmäiselle kristinoppileirille, joka pidettiin hiihtolomaviikolla Kaunisniemen leirikeskuksessa. Liturgian päätteeksi kristinoppileiriläisten päivä huipentui todistusten jakoon.

Kuvat: Tiina Ryynänen

Kategoriat Ajankohtaista