Seinämaalauksessa Kristus herättää Lasaruksen. Ikonin on maalannut Alexander Wikström Tapiolan Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkkoon. Kuva: Mirva Brola

23.3.2024

Pääsiäisen tapahtumat käynnistyvät jo  viikkoa ennen juhlien juhlaa.  Lasaruksen lauantai ja palmusunnuntai, joita tänä vuonna vietämme 23.3. ja 24.3.,  muodostavat kaksipäiväisen pääsiäisen esijuhlan.

Lasaruksen lauantaina luemme evankeliumin kaikkein lyhyimmän lauseen: ”Jeesus itki”. (Joh.11:35)  Jeesus liikuttui ja vuodatti kyyneleitä kuolleen ystävänsä Lasaruksen haudalla. Näin Jeesus itkee meistä jokaisen haudalla. Jokaisen menehtyneen tyttären tai pojan haudalla, sodan uhrien haudoilla, väkivallan ja epäoikeudenmukaisuuden uhrien haudoilla ja jokaisen haudalla, kenen menetystä suremme.

Jeesus huusi ja kovalla äänellä kutsui neljä päivää haudassa maannutta ystäväänsä Lasarusta, ja näin Hän kutsuu meistä jokaista, joka on kuoleman ja pimeyden vallassa: ”Tule ulos!”

Jeesuksen Kristuksen liikutuksesta ja kyyneleistä alkoi tapahtumien sarja, joka johdattaa meidät ristin juurelle ja kohti ylösnousemusta. Lasaruksen kuolleista herättäminen oli lupaus siitä, mitä tulee tapahtumaan viikon kuluttua, pääsiäisenä.

Palmusunnuntaina muistamme Herramme Jeesuksen Kristuksen ratsastamista Jerusalemiin, jolloin suuret ihmisjoukot ja erityisesti lapset ottivat häntä vastaan ja erityisesti lapset ottivat Pyhässä kaupungissa häntä vastaan. Ihmiset olivat kuulleet Jeesus Nasaretilaisesta. Ja nyt Lasaruksen kuolleista herättämisen jälkeen ihmiset kokoontuivat nähdäkseen Hänet.

Jeesus otettiin Jerusalemissa vastaan odotettuna Messiaana. Hän ratsasti kaupunkiin aasilla, kuin nöyrä kuningas ja valtias. Lapset ja aikuiset ottivat käsiin palmunoksia sekä oliivipuun oksia voiton ja rauhan merkiksi. Samaan aikaan Jerusalemin temppelin ylipapit ja lainoppineet olivat jo päättäneet tappaa Jeesuksen. Muutamien päivien kuluttua osa näistä samoista Kristusta ”Hoosianna” huudoilla vastaanottavista ihmisistä tulee pian huutamaan kaupungin porttien juurella ”Ristiinnaulitse, ristiinnaulitse!” Suuri viikko, joka alkaa juhlasta, tulee muuttumaan kärsimyksen viikoksi. Ihmiskunnan kohtalon ja suurten tapahtumien viikoksi. Ihmiskunnan tragedian ja pelastuksen viikko on käsillä.

Rovasti Heikki Huttunen

Helsingin ortodoksisen seurakunnan venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaava pappi

Teksti on julkaistu seurakunnan sivuilla ensimmäisen kerran vuonna 2023. 

 

Virpovitsojen ja pääsiäiseen valmistautumisen aika

Palmusunnuntai, Herran ratsastaminen Jerusalemiin, on yksi kirkkovuoden suurista juhlista. Lue lisää Kirkkovuoden sivuilla: Palmusunnuntai  – kuuntele myös  juhlan tropari ja kontakki veisut.

Lasaruksen lauantaina ja palmusunnuntaina seurakunnan kaikilla alueilla toimitetaan jumalanpalveluksia. Tarkista ajankohdat jumalanpalveluskalenterista.

Lasaruksen lauantai on perinteinen pääsiäismyyjäisten päivä. Tänäkin vuonna pääsiäismyyjäisiä järjestetään ympäri seurakuntaa. Katso ajankohdat ja paikat: Pääsiäismyyjäiset

Virpominen kuuluu tärkeisiin palmusunnuntain perinteisiin. Koristellut virpovitsat siunataan perinteisesti palmusunnuntain aattona vigilia jumalanpalveluksen yhteydessä. Lue lisää: Virpomisen ABC

 

Aamun Koitossa lisää Lasaruksen lauantaista ja palmusunnuntaista.