Maria Mountraki koristeli synagogan takorauta-aitaa yhdessä muiden ortodoksinuorten kanssa. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta/Susanna Somppi

19.11.2019

Kymmeniä ihmisiä kokoontui juutalaisen synagogan edustalle maanantai-iltana Helsingissä seuraamaan synagogan aidan kukittamista. Helsingin ortodoksisen seurakunnan nuoret aikuiset ja muut suvaitsevaisuuden kannattajat kukittivat synagogan aidan lahjoituksena saaduin kukkasin.

Tempaus oli solidaarisuuden ilmaus juutalaisyhteisölle, joka kokee jatkuvaa häirintää. Viimeksi häirintä äityi erityisen pahaksi niin sanotun kristalliyön vuosipäivänä, tai pikemminkin –yönä, eli 9.-10. marraskuuta. Tuolloin synagogaan liimattiin antisemitistisiä tarroja.

”Tämä oli Pohjoismaisella tasolla organisoitu, samanaikainen antisemitistinen isku”, kuvaili juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik.

Myös median edustajia oli paikalla kiitettävästi, ja salamavalot räiskyivät niin nuorten kuin paikalle saapuneen ulkoministeri Pekka Haaviston ympärillä. Haavisto toi painokkaasti esille, että suomalaiseen yhteiskuntaan ei saa kuulua minkäänlainen vaino tai syrjintä.

” Suomi on maa, jossa ei ole tilaa juutalaisvastaisuudelle tai antisemitismille tai minkäänlaiselle uskontojen vastaisuudelle tai pilkalle. Tuomitsemme ne, jotka tällaisia tekoja tekevät”, Haavisto painotti.

Ulkoministeri Pekka Haavisto tuomitsi häirinnän yksiselitteisesti. Tilaisuudessa puhuivat myös isä Heikki Huttunen Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta (vas.) ja juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik (kesk.). Myös Frida Vuorio (oik.) käytti puheenvuoron. 

Nyt juutalaiset, koska muut?

Tilaisuudessa käytti puheenvuoron myös isä Heikki Huttunen Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta samoin kuin Frida Vuorio. Heidän jälkeensä puhui myös Israelin Suomen suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg.

”Kesällä suurlähetystö koki todella vakavaa häirintää. Tuolloin suurlähetystön lasiovet rikottiin, eikä tekijöistä ole saatu vielä kiinni”, kertoi Segev-Steinberg.

Sekä Nadbornik että Segev-Steinberg varoittivat, että mikäli tällainen häirintä sallitaan juutalaisia kohtaan, pian uhka kohdistuu myös muihin kansanryhmiin milloin uskonnon, rodun tai muun vakaumuksen tai ominaisuuden perusteella.

Muiden nuorten mukana aitaa kukittanut, vasta Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakunnanvaltuustoon valittu Maria Mountraki ilmaisi ilonsa siitä, että tapahtuma sai paljon huomiota. Hän kertoi idean syntyneen keskusteluryhmässä, jossa on mukana isä Heikin lisäksi aktiivisia ortodoksinuoria ja nuoria aikuisia.

Yaron Nadbornik sanoi tämän tempauksen sekä sen kokoaman väkimäärän osoittavan, että maailmassa on kaikesta huolimatta enemmän hyvää kuin pahaa.

Juutalaisyhteisölle oli saapunut ilmaisemaan tukeaan ortodoksien, katolilaisten ja luterilaisten lisäksi myös romanien sekä eri muslimiyhteisöjen edustajia. Yksi heitä oli shiialaisen Resalat-yhdyskunnan imaami Abbas Bahmanpour. Resalat-yhdyskunta on niin ikään kokenut ilkivaltaa – ja saanut tuolloin tukea muiden uskontokuntien edustajilta.

Kukkameri oli vaikuttava näky. Aidan kukitukseen käytetyt kukat saatiin lahjoituksena.

Kategoriat Uutiset