Juhlapäivin ikoni on koristeltu punaisin kukin. Kuva: Laura Karlin

16.10.2020

Apostoli Jaakobin muistopäivän myötä viettää praasniekkaansa Kotikirkko Helsingin Liisankadulla, missä toimitetaan Jaakobin liturgia perjantaina kello 08:00.

Tämä harvinainen liturgia toimitetaan niin ikään Myllypuron Aleksanteri Syväriläisen kappelissa kello 08:00 kyseisenä päivänä. Muistathan ilmoittautua jumalanpalveluksiin ennakkoon ja käyttää kasvomaskia palveluksissa. Pääset katsomaan pyhäkköjemme korona-ajan ilmoittautumiskäytännöt täältä.

Kotikirkkooon ja Mirolybovin saliin mahtuu yhteensä 22 henkilöä koronarajoitukset huomioon ottaen. Kotikirkon praasniekkaliturgiaan voit ilmoittautua täältä.

Kaksi praasniekkaa

Kotikirkko on pyhitetty sekä apostoli Jaakobin, Herran veljen että suurmarttyyri Katariinan muistolle. Kaunisniemen leirikeskuksen kirkko puolestaan on pyhitetty apostoli Jaakobin ja Herran äidinäidin Annan muistolle.

Apostoli Jaakobin, Herran veljen lisäksi Raamatussa esiintyy kaksi muutakin Jaakob-nimistä apostolia: Sebedeuksen poika ja Alfeuksen poika.

Apostoli Jaakob, Herran veli ei kuulunut Kristuksen läheisimpien opetuslasten joukkoon. Hän oli nasiiri, joka oli jo nuoruudessaan pyhittänyt elämänsä Jumalalle, mutta apostoli Jaakobista tuli vasta Kristuksen kuoleman jälkeen. Apostoli Jaakob toimi Jerusalemin seurakunnan johtajana, ja hän kärsi marttyyrikuoleman vuonna 63.

Apostoli Jaakob, Herran veli oli Joosefin lapsi hänen ensimmäisestä avioliitostaan Salomen kanssa eli oikeastaan Jeesuksen velipuoli. Raamatussa Joosefin ja Salomen lapsiin viitataan Jeesuksen veljinä (Matt. 13:55).

Apostoli Jaakobin päivänä voidaan toimittaa erityinen Jaakobin liturgia.

Kategoriat Ajankohtaista