Kuva: Presidentin kanslia, presidentti.fi

8.11.2023

Presidentti Martti Ahtisaaren valtiollisiin hautajaisiin Helsinkiin perjantaina 10. marraskuuta odotetaan yli 800 kutsuvierasta.

Hautajaisiin on kutsuttu kaikki toimessa olevat hiippakuntapiispamme: Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Oulun metropoliitta Elia. Lisäksi hautajaisiin osallistuu eläkkeellä oleva metropoliitta Ambrosius. Arkkipiispa Leo on ehtinyt tätä ennen saatella viimeiselle matkalleen jo kaksi valtiomme päämiestä: presidentit Urho Kekkosen ja Mauno Koiviston.

Presidentti Ahtisaaren siunaustilaisuus alkaa klo 13 Helsingin tuomiokirkossa ja päättyy klo 14.30.

Hautaan siunaamisen toimittaa evankelisluterilaisen kirkon emerituspiispa Eero Huovinen. Muistopuheen pitää tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Hautajaissaattue lähtee noin kello 14:30 ratsupoliisin vetämänä autosaattueena Tuomiokirkolta Hietaniemen hautausmaalle. Kaikki Helsingin kirkonkellot soivat noin 45 minuuttia kestävän surusaaton ajan. Ortodoksisissa kirkoissa kelloja soitetaan Uspenskin katedraalissa, Pyhän Kolminaisuuden kirkossa kuin hautausmaalla Pyhän profeetta Elian kirkossa. Kun surusaatto saapuu Hietaniemen kappelin läheisyyteen, muiden kellojen soitto päättyy ja Hietaniemen kappelin kellonsoitto alkaa.

Matkalla surusaatto pysähtyy Presidentinlinnan edustalle minuutin ajaksi.

Valtioneuvosto tiedottaa, että kansalaiset ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan surusaattoa, joka kulkee seuraavaa reittiä: Unioninkatu, Aleksanterinkatu (Meritullintorin suuntaan, kiertää päävartioston), Pohjoisesplanadi, Unioninkatu (kiertää Presidentinlinnan), Aleksanterinkatu, Mannerheimintie, Arkadiankatu, Pohjoinen Rautatiekatu, Mechelininkatu ja Hietaniemen hautausmaan poikki vanhan kappelin portilta Hietaniemen uudelle kappelille.

Hietaniemen hautausmaalla yleisöllä ei ole pääsyä presidentti Ahtisaaren haudan välittömään läheisyyteen. Haudan ympäristö on eristetty ja varattu ainoastaan kutsuvieraille, mutta saattoa voi seurata eristetyn alueen ulkopuolelta.

Muistotilaisuus järjestetään hautaan laskun jälkeen Valtioneuvoston juhlahuoneistossa 300 kutsuvieraalle.

Hautajaispäivä on yleinen suruliputuspäivä koko maassa. Liputus alkaa kello 8 ja päättyy klo 20. Liputuksen alkaessa lippu vedetään ensin salossa ylös asti ja lasketaan sen jälkeen kolmanneksen tangon mittaa alas siten, että lipun alareuna asettuu salon puoliväliin. Siunaustilaisuuden arvioidaan päättyvän kello 14.30, jolloin liput nostetaan kokosalkoon.

Presidentti Martti Ahtisaari menehtyi 16. lokakuuta. Hän oli kuollessaan 86-vuotias. Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000.

Presidenttikautensa jälkeen Ahtisaari perusti rauhanvälitysjärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin, ja hänen mittava työnsä tuli tunnetuksi erilaisissa kansainvälisissä rauhanneuvottelun ja sovittelun tehtävissä. Näin ollen presidentti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008 tunnustuksena hänen pitkäjänteisestä työstään rauhan puolesta.

 

Teksti Vlada Wahlsten, Susanna Somppi
Lähteet: Tasavallan presidentin kanslia, Valtioneuvosto

 

Lue myös valtakunnallisen ortodoksisen lehden Aamun Koiton uutinen asiasta:

Presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisista vaikuttava surujuhla – tällainen on Suomen ortodoksisen kirkon edustus

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset