21.1.2019

Suomen ortodoksisen kirkon jäsenmäärä jatkaa laskuaan, kertovat vuoden 2018 väestötilastot. Viime vuoden lopulla kirkkomme jäsenmäärä alitti pitkästä aikaa 60 000 hengen rajapyykin. Viimeksi näin matalalla tasolla käytiin vuonna 2002.

Koko Suomen ortodoksiseen kirkkoon kuului vuoden 2018 lopussa läsnä- ja poissaolevia jäseniä yhteensä 59 560 henkeä, mikä on 626 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kirkosta erottiin edellisvuotta vilkkaammin. Eroamisia kirjattiin 981, missä on lisäystä edellisvuoteen 170 henkeä. Yhtenä syynä kohonneeseen lukuun lienee Konstantinopolin ja Moskovan patriarkaatin välinen erimielisyys Ukrainan kirkon asemasta.

Jäsenmäärän laskua selittävät lisäksi ennätyksellisen alhainen syntyvyys sekä kirkkomme jäsenten ikärakenne: monissa seurakunnissa jäsenistö vanhenee.

Lohtua tilanteeseen tuo, että kirkkoon liittyneiden määrä pysyi korkealla. Kirkkoon liittyi 882 henkeä, mikä on hieman edellisvuotta enemmän. Valtaosa kirkon uusista jäsenistä on maahanmuuttajia.

Maan suurin seurakunta oli Helsinki 19 839 jäsenellään. Luvussa on vähennystä edellisvuoteen 74 henkeä. Seurakuntaan liittyi 283 henkeä ja erosi 371.

– Ilahduttavaa on, että kirkkoon liittyneiden määrä on edelleen hyvällä tasolla. Kirkosta eronneiden määrä ja kasteiden vähentyminen ovat huolestuttavia asioita. Sitoutuneisuus ylipäätänsä on heikkenemässä. Kirkolla jos millä olisi tarjota yhteisöllisyyttä, jota yhteiskunta tällä hetkellä kaipaa. Nyt ihmiset pakenevat yhteisöllisyyttä, jota he kaipaavat ja jota kirkko voisi tarjota. Meidän täytyy sanoittaa se yhä uudella tavalla, koska moniäänisen yhteiskunnan vaateet kasvavat. Tarvitaan yhä selkeämpää kirkon ääntä, toteaa Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen.

Helsingin hiippakunnan jäsenmäärä oli viime vuoden lopussa 33 685 henkeä, mikä on yli puolet koko kirkon jäsenistöstä. Hiippakuntamme seurakunnista vain Turun onnistui kasvattaa jäsenmääräänsä 74 hengellä 3 105:een.

Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset