Uuden vuoden ilotulitus. Kuva: Carmen / Pixabay

29.12.2022

Suomen ortodoksinen kirkko juhlii vuonna 2023 ensimmäistä sataa vuottaan osana Ekumeenista patriarkaattia. Suomen ortodoksisen kirkon kanoninen peruskirja (ns. autonomia-tomos) on allekirjoitettu 6. heinäkuuta vuonna 1923.

Juhlavuoteen alun perin kaavailtu suurtapahtuma peruuntui, sillä juhlaan varatut rahat päätettiin ohjata Ukrainan sodan alettua ukrainankielisen papin palkkaamiseen.

Vuoden päätapahtuma tulee olemaan Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen vierailu Suomessa. Vierailun tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä vahvistettu, mutta ennakkotietojen mukaan se sijoittuu syyskuun puoliväliin. Vierailun pääkohde on nyt ensi kertaa Helsinki, ja patriarkaalinen liturgia tullaan toimittamaan Uspenskin katedraalissa.

Suomesta patriarkka matkustaa Viroon, jossa apostolinen ortodoksinen kirkko viettää niin ikään oman tomoksensa 100-vuotisjuhlaa.

Myös muita pyöreitä vuosia

Lisäksi Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry täyttää 80 vuotta, ja ONL ry:n julkaisema Tuohustuli-lehtikin on ilmestynyt jo 70 vuotta. Liiton juhlavuoden motto on Rohkeasti ortodoksi, ja tämä teema tulee näkymään vuoden 2023 tapahtumissa myös laajemmin.

Juhlahumua riittää myös paikallisesti. Esimerkiksi seurakunnassamme Tapiolan ortodoksinen kirkko viettää 25-vuotisjuhlaansa.

Vuonna 2023 Suomessa vietetään myös uskonnonvapauslain 100-vuotisjuhlaa. Itä-Suomen yliopistossa järjestetään 21.9. kaikille avoin juhlasymposiumi ”100 vuotta uskonnonvapautta Suomessa”. Uskonnonvapauden toteutumisesta Suomen ortodoksisessa kirkossa 1923–2023 esitelmöi kirkkohistorian professori Matti Kotiranta. Symposiumia voi seurata myös verkkolähetyksenä.

 

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos pitää lammasta sylissään
Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos tunnetaan ”Vihreänä patriarkkana”, sillä hän on vedonnut toistuvasti luonnon suojelemisen puolesta. Kuva: Ekumeeninen patriarkaatti

 

Kahdet vaalit ja kotoutumista

Alkavan vuoden kuluessa kirkossamme toimitetaan kahdet vaalit. Maaliskuussa valitaan valitsijamiesvaalilla uudet kirkolliskokousedustajat nelivuotiselle toimikaudelle, joka alkaa 1.6.2023. Marraskuussa toimitetaan seurakunnanvaltuustovaalit kaikissa seurakunnissa. Ehdokasasettelu tapahtuu syyskuussa. Tarkemmat tiedot vaalista julkaistaan hyvissä ajoin sekä Aamun Koitossa että seurakuntamme sivuilla.

Ensimmäisten ukrainalaispakolaisten saapumisesta Suomeen tulee pian kuluneeksi vuosi. Tämän määräajan täytyttyä heillä on mahdollisuus hakea kotikuntaoikeutta. Se puolestaan avaa tulijoille mahdollisuuden rekisteröityä Suomen ortodoksisen kirkon jäseniksi. Kesään 2023 mennessä kotikuntaoikeuden piirissä on jo noin 15 000 ukrainalaista. Syksyyn mennessä nähdäänkin siis ensimmäiset viitteet siitä, miten tämä vaikuttaa kirkkomme jäsenkehitykseen.

Ortodoksisen teologian opintopolkuja on nykyisin monia, mutta jos hakija haluaa opinto-oikeuden kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtavaan koulutukseen, niin yhteishaun kautta ovi avautuu nykyisin vain joka toinen vuosi.

Tulevan kevään yhteishaussa (15.–30.3.2023) ovat mukana kaikki ortodoksisen teologian hakukohteet eli hakeutua voi sekä teologian, kirkkomusiikin että opetusalan suuntautumisvaihtoehtoon.

Merkkaa nämä kalenteriin!

Pääsiäistä vietetään ensi vuonna 9. huhtikuuta. 19.2. on sovintosunnuntai ja suuri paasto alkaa maanantaina 20. helmikuuta.

Aamun Koitto ilmestyy vuonna 2023 viidesti. Numero 1 on jaettu koteihin viimeistään 27.1. ja pääsiäislehti eli numero 2 jaetaan suurella viikolla 6.4. mennessä. Kesänumero 3 ilmestyy 30.6. mennessä, valtuustovaalitietoa sisältävä syysnumero 4 on jaeltuna 16.10. mennessä ja vuoden viimeinen numero kolahtaa luukusta aivan joulun alla, 22.12. mennessä.

Kannattaa muistaa sekin, että Aamun Koitossa julkaistavat rivi-ilmoitukset ovat maksuttomia kirkon jäsenille. Jos siis haluaa onnitella vaikka kriparin käynyttä kummilasta Aamun Koitossa, niin ilmoituksen teksti tulee lähettää kuukautta ennen lehden ilmestymispäivää osoitteeseen aamunkoitto@ort.fi.

Uudet kirkolliskokousedustajat kokoontuvat ensi kertaa yhteen Oulussa 9.–10.6. järjestettävässä kirkolliskokousseminaarissa. Vuoden 2023 kirkolliskokous järjestetään Valamon luostarissa 27.–29.11.2023.

Teksti/Lähde: Maria Hattunen, Aamun Koitto