24.1.2019

Pääsiäisen lisäksi ortodoksisessa kirkkovuodessa on kaksitoista suurta juhlaa, jotka liittyvät Jeesuksen Kristuksen ja hänen äitinsä, Jumalansynnyttäjän neitseen Marian elämään.

Yksi näistä kahdestatoista suuresta juhlasta on Herran temppeliin tuominen, jota juhlitaan 2. helmikuuta.

Miksi Herran temppeliintuomisen juhlaa vietetään?

Herran temppeliintuomisen juhlaa vietetään neljänkymmenen päivän kuluttua Kristuksen syntymästä. Mooseksen lain mukaan jokainen ensimmäisenä syntynyt poikalapsi oli pyhitetty Jumalan, ja siksi lapsen puolesta oli toimitettava uhri. Lain mukaan synnytyksen jälkeen nainen ei saanut astua temppeliin neljäänkymmeneen päivään. Kun Neitsyt Marian puhdistautumisaika synnytyksen jälkeen oli kulunut, Maria ja Joosef menivät neljänkymmenen päivän ikäisen Jeesus-lapsen kanssa uhraamaan Jerusalemin temppeliin. Siellä he kohtasivat vanhurskaan Simeonin ja naisprofeetta Hannan, jotka tunnistivat Jeesuksen Messiaaksi.

Herran temppeliintuomisen juhla on nimestään huolimatta luonteeltaan enemmän Neitsyt Marian juhla. Herran temppeliintuomisen juhlaan perustuu Ortodoksisen kirkon perinne kastetun kirkottamisesta. Tämän perinteen mukaan lapsi tuodaan kirkkoon neljänkymmenen päivän ikäisenä ja kirkotetaan eli otetaan seurakunnan yhteyteen.


Herran temppeliintuomisen juhlapäivänä 2. helmikuuta vietetään myös Kansainvälistä ortodoksisten nuorten päivää. Tarkista eri puolilla seurakuntaa toimitettavat juhlajumalanpalvelukset jumalanpalveluskalenterista.

 

Kategoriat Kirkkovuosi