6.6.2019

Pyhä Henki on Pyhän Kolminaisuuden kolmas Persoona, ”Herra ja eläväksi tekevä”, jonka Jumala lähetti Kristuksen nimessä (Joh. 14:26) opetuslapsilleen helluntaina. Tuolloin opetuslapset saivat voiman ja armon julistaa ilosanomaa Kristuksesta ja Jumalan valtakunnasta.

Apostolien tekojen kirjan toisen luvun alussa kerrotaan, kun Pyhä Henki vuodatetaan:

Kun sitten koitti helluntaipäivä, he olivat kaikki yhdessä koolla. Yhtäkkiä kuului taivaalta kohahdus, kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko sen talon, jossa he olivat. He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä sitä mitä Henki antoi heille puhuttavaksi. (Ap.t.2:1-4).

Tämä juhla muistuttaa meitä kirkon jäseniä Pyhän Hengen lahjasta, jonka meistä jokainen on saanut pyhässä mirhavoitelussa. Meistä on tullut Pyhän Hengen temppeleitä, Jumalan asuinsijoja. Olemme saaneet Pyhän Hengen omaksemme. Pyhä Henki liittää meidät kirkkoon, Kristuksen ruumiiseen, jota Pyhä Henki ravitsee totuudessa ja rakkaudessa. Pyhässä Hengessä me rukoilemme Jumalaa, tai oikeammin Pyhä Henki rukoilee meissä, kuten pyhä apostoli Paavali opettaa kirjeessään roomalaisille: ”Henki itse kuitenkin puhuu meidän puolestamme sanattomin huokauksin” (Room.8:26).

Ensimmäistä kertaa 50 päivään kirkoissa lauletaan kaikille tuttu kirkkoveisu ”Taivaallinen Kuningas”. Taivaallinen Kuningas on Pyhä Henki, Puolustaja, Totuuden Henki, jonka pyydämme asumaan meissä. Tämä on kristillisen kilvoittelun ydin, yhteistyön tekeminen Jumalan kanssa, joka tapahtuu aktiivisella elämällä kirkon sisällä.

Pastori Sergei Petsalo

Kuuntele juhlan tropari ja kontakki


Helluntaina vietetään seurakunnan Pyhän Kolminaisuuden kirkon praasniekkaa eli temppelijuhlaa. Tutustu temppelijuhlan ohjelmaan jumalanpalveluskalenterissa. Kalenterista löytyy tiedot myös muista juhlan jumalanpalveluksista seurakunnan eri alueilta.

Kategoriat Kirkkovuosi