Kirkkokansaa oli tullut juhlapraasniekkaan eri puolilta Uuttamaata. Isä Kalevi Kasala vihmoi heitä pyhitetyllä vedellä. Kuva Anne Kärkkäinen

19.7.2020

Pyhien apostolienvertaisten Vladimir Kiovalaisen ja Magdalan Marian kirkon temppelijuhlassa Hangossa oli koronarajoitusten vuoksi poikkeuksellisia järjestelyjä, mutta henki oli lämmin kauniina sunnuntaina.

Praasniekkajumalanpalvelus pidettiin suurimmaksi osaksi kirkon pihalla vakoisten katosten alla. Samassa paikassa toimitettiin myös vedenpyhitys, ei merenrannalla, kuten tavallisesti Hangon praasniekassa.

Hangon kirkon praasniekka on suosittu, ja siihen tuli tälläkin kertaa osallistujia eri puolilta läntistä Uuttamaata ja pääkaupunkiseutua.

Tänä vuonna vietettiin samalla pyhäkön 125-vuotismerkkipäivää ja jumalanpalveluksen yhteydessä toimitettiin pappisvihkimys. Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo vihki hankolaisen diakonin Harry Fagerlundin papiksi Hangon kirkkoon. Pappisvihkimyksestä voi lukea erikseen tästä uutisesta. 

Tilaisuuden erikoisuutena oli, että kirkkokansa pystyi seuraamaan tv-monitorista kirkon ulkopuolelta kirkon sisällä toimitettua pappisvihkimystä.

Praasniekkaliturgian toimitti arkkipiispa Leo yhdessä Helsingin ortodoksisen seurakunnan Länsi-Uudenmaan toiminta-alueen papin rovasti isä Kalevi Kasalan ja Helsingin kirkkoherra isä Markku Salmisen kanssa.

Jumalanpalveluksen jälkeen oli juhlatilaisuus, jossa Hangon kirkossa vuosikymmenet aktiivista vapaaehtoistatyötä tehnyt Reijo Karhapää sai arkkipiispan myöntämän Pyhän Karitsan ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalin.