28.5.2020

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa on koko poikkeusolojen aikana toimitettu jumalanpalveluksia ainoastaan suljetuin ovin, ja seurakuntalaiset ovat voineet seurata niitä verkkolähetyksien kautta.

Kesäkuusta lähtien yhteisiä jumalanpalveluksia voidaan toimittaa ulkona. Helsingin hiippakunnan koronatiimin suosituksen ja arkkipiispa Leon 16.5.2020 antamaan ohjeen mukaisesti ulkona toimitettaviin jumalanpalveluksiin voi osallistua enimmillään 50 ihmistä.

Kaikilla seurakuntamme alueilla tullaan toimittamaan jumalanpalveluksia myös ulkona. Joihinkin ulkona toimitettaviin jumalanpalveluksiin edellytetään erillistä sähköistä ilmoittautumista. Tämä johtuu erityisesti käytössä olevan tilan rajallisuudesta.

Seurakunnan sivuille on avattu erillinen osio ”Osallistu jumalanpalveluksiin ulkona”, jossa on kootusti tietoa kaikista pyhäkköjemme pihoilla toimitettavista jumalanpalveluksista.

Palveluksissa tullaan noudattamaan kahden metrin turvavälejä, ja käytännössä osallistujien määrä riippuu käytössä olevasta tilasta. Samassa taloudessa asuvien ei luonnollisesti tarvitse pitää keskenään turvaväliä.

Jumalanpalveluksissa tullaan kiinnittämään erityistä huomiota hygieniaan, ja niihin voi osallistua ainoastaan täysin terveinä. Ehtoollinen jaetaan kertakäyttöisin puulusikoin. Ehtoollismaljaa, ristiä tai ikonia ei voi koronaviruspandemian aikana suudella, vaan niitä voi kumartaa.

Riskiryhmiin kuuluville suositellaan osallistumista jumalanpalveluksiin verkkolähetyksien kautta ja ehtoollisen osalta olemaan yhteydessä seurakunnan pappiin. Tarpeen mukaan papin kanssa voi sopia erikseen tapaamisen ja ehtoollisen jaon. Hiippakunnan koronatiimin ohjeistuksen mukaisesti pappi käyttää kasvosuojainta kohdatessaan riskiryhmään kuuluvia.

 

Helluntaiviikolla yhteisiä jumalanpalveluksia jokaiselle päivälle

Ensimmäiset ulkoliturgiat toimitetaan heti 1.6. temppelijuhlaansa viettävässä Pyhän Kolminaisuuden kirkon puutarhassa kello 10 sekä Pappilatalon Kotikirkon pihapiirissä, Unioninkadun sisäpihalla, kello 8 alkaen.

Pyhän Kolminaisuuden kirkossa jumalanpalvelus toimitetaan kirkkoslaaviksi, ja siihen voi osallistua kaiken kaikkiaan 5o henkeä.

Kotikirkon palvelukseen sen sijaan voi osallistua 25 ihmistä ja osallistuminen edellyttää erillisen ilmoittautumisen. Kotikirkossa jumalanpalveluksia toimitetaan kesäkuun ensimmäisen viikon jokaisena arkipäivänä kello 8. Jumalanpalvelukset toimitetaan suomeksi sekä valitulla toisella kielellä.

Kotikirkon palveluksista vastaava monikulttuurisen työn pappi Heikki Huttunen odottaa kesäkuun ulkojumalanpalveluksia ilolla.

– Vihdoinkin on mahdollista olla vähän avoimemmin ovin tämän pitkän koettelemuksen jälkeen. Mikä on ihanampi aika toimittaa ulkona kuin Suomen kesä ja helluntaiviikko. Helluntai liittyy luomakuntaan ja on myös kirkon syntymäpäivä.

 

Tikkurilan kirkossa kaikki palvelukset toimitetaan ulkona

 

Seurakunnan eri alueilla on päädytty hieman erilaisiin ratkaisuihin ulkona toimitettavien jumalanpalveluksien määrästä. Tähän on vaikuttanut muun muassa pyhäkön sijainti ja käytössä oleva pihapiiri.

 

Kristuksen taivaaseenastumisen kirkossa Tikkurilassa kesäkuun ja heinäkuun kaikki jumalanpalvelukset toimitetaan ulkona pyhäkön aidatussa puutarhassa. Jumalanpalveluksiin ei ole erillistä ilmoittautumista.

 

Järvenpäässä ja Porvoossa toimitetaan liturgiat pyhäkköjen pihapiirissä. Myös Järvenpään kirkon temppelijuhlan vigiliaan voi osallistua ulkona.

 

Uspenskin katedraalissa kokeillaan pihapiirin käyttöä yhteisiin jumalanpalveluksiin.

 

 

Jumalanpalveluksien suoratoistoja jatketaan edelleen ainakin heinäkuun loppuun saakka. Jumalanpalveluksien verkkolähetyksien ajankohdat ja sijainnit voi tarkistaa jumalanpalveluskalenterin osiosta ”Jumalanpalvelukset verkkolähetyksinä”.

 

 

Aiemmin uutisoitu sivuillamme:

Koronatiimiltä linjaukset: Kesällä mahdollisuus osallistua jumalanpalveluksiin ulkona

 

https://www.hos.fi/koronatiimilta-linjaukset-kesalla-mahdollisuus-osallistua-jumalanpalveluksiin-ulkona/

 

Kategoriat Uncategorized