Ortodoksisen kirkon ikonostaasissa kuninkaan ovien yläpuolella on ehtoollisen asettamisen ikoni. Se on siinä muistuttamassa meitä ehtoollisen sakramentin tärkeydestä. Ehtoollisyhteys tekee kirkosta Kristuksen ruumiin.

Suuren torstain liturgiassa muistellaan tätä ehtoollisen asettamisen tapahtumaa ja eletään se uudelleen todeksi. Ollessaan opetuslastensa kanssa viimeisellä ateriallaan Jeesus otti leivän, siunasi ja mursi sen ja antoi opetuslapsilleen sanoen: “Ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini.

Samoin hän otti viinimaljan ja sanoi: “Juokaa tästä kaikki, tämä on minun vereni, joka teidän ja monien edestä vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi.” Suuren torstain liturgiassa siunataan ehtoollislahjat myös tulevan vuoden tarpeisiin, sairaille ja kuoleville vietäväksi.

Johanneksen evankeliumissa kerrotaan, kuinka Jeesus aterian jälkeen pesi opetuslastensa jalat. Nämä olivat hämillään tästä eleestä ja Pietari yritti jopa estellä Jeesusta. Näin Jeesus antoi seuraajilleen konkreettisen esimerkin siitä, mitä tarkoittaa olla ihmisten palvelija. Piispallisissa katedraaleissa toimitetaan tämän tapahtuman muistona suuren torstain liturgian jälkeen erityinen jalkojenpesupalvelus, jossa piispa, Jeesuksen esimerkkiä noudattaen, pesee kahdentoista papin jalat.

Monissa kirkoissa toimitetaan jo suuren torstain iltana suuren perjantain aamupalvelus, jossa luetaan kaksitoista kärsimysevankeliumia.