Publikaanin ja fariseuksen sunnuntai on ensimmäinen suureen paastoon valmistavasta neljästä sunnuntaista.

Publikaanin ja fariseuksen teemana on nöyryys. Sunnuntain nimi pohjautuu päivän evankeliumiin, Krituksen kertomaan vertauksen publikaanista ja fariseuksesta:

”Muutamille, jotka olivat varmoja omasta vanhurskaudestaan ja väheksyivät muita, Jeesus esitti tämän kertomuksen: ”Kaksi miestä meni temppeliin rukoilemaan. Toinen oli fariseus, toinen publikaani. 

Fariseus asettui paikalleen seisomaan ja rukoili itsekseen: ’Jumala, minä kiitän sinua, etten ole sellainen kuin muut ihmiset, rosvot, huijarit, huorintekijät tai vaikkapa tuo publikaani. Minä paastoan kahdesti viikossa ja maksan kymmenykset kaikesta, siitäkin mitä ostan.’

Publikaani seisoi taempana. Hän ei tohtinut edes kohottaa katsettaan taivasta kohti vaan löi rintaansa ja sanoi: ’Jumala, ole minulle syntiselle armollinen!’ 

”Minä sanon teille: hän lähti kotiinsa vanhurskaana, tuo toinen ei. Jokainen, joka itsensä korottaa, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan.” (Luuk. 18:10–14).

Kirkossa jumalanpalveluksessa ensimmäistä kertaa lauletaan suuren paaston veisu ”Synninkatumuksen ovet”. Siinä muistutetaan nöyryyden ja katumuksen, mielenmuutoksen merkityksestä:

”Synninkatumuksen ovet avaa minulle, oi Elämänantaja, / sillä aamusta varhain pyrkii Sinun pyhään temppeliisi minun henkeni,/ joka kantaa peräti saastutettua ruumiin temppeliä, mutta Sinä, armollinen,/ puhdista se laupiaalla armollasi.”
Publikaanin ja fariseuksen sunnuntaita seuraava viikko on kokonaan paastoton.  Seuraavana sunnuntaina, 28.1,  vietetään Tuhlaajapojan sunnuntaita, jota seuraa liharuoasta luopumisen viikko. Tällä viikolla ruokavaliosta jätetään siis vähitellen liharuoka pois. Tänä vuonna viikolla vietetään myös suurta kirkkovuoden juhlaa, Herramme Jeesuksen Kristuksen temppeliintuomisen juhlaa 2.2. Samalla kyseessä on kansainvälinen ortodoksisten lasten ja nuorten päivä. Tuomiosunnuntaita 4.2. seuraavalla viikolla luovutaan maitoruoasta eli maitotuotteista. Viikko tunnetaan myös bliniviikon nimellä.

Sovintosunnuntaita vietetään tänä vuonna 11. helmikuuta.  Suuri paasto alkaa seuraavana päivänä 12. helmikuuta.