Kuva: Dimi Doukasin kuva-arkisto

3.2.2022

Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja seurakunnan toiminta-alueella sijaitsevat rukoushuoneet Kaikkien pyhien tsasouna (Metsolan tsasouna) Lohjalla, Jumalansynnyttäjän syntymän rukoushuone (Nummelan rukoushuone) Nummelassa, Neitsyt Marian syntymän tsasouna (Iitin tsasouna) Kausalassa ja Pyhien Pietarin ja Paavalin tsasouna Orimattilassa, Pyhän viisauden kappeli Helsingissä, Forssan ortodoksinen toimintakeskus pyhittäjä Serafim Sarovilaisen muistolle Forssassa ja Pyhän Maria Pariisilaisen tsasouna Helsingissä on kuvattu Dimi Doukasin tammikuussa ilmestyneeseen kirjaan Suomen ortodoksisia tsasounia (207 s.). Kuvien lisäksi kirjassa kerrotaan rukoushuoneista perustiedot. Kirjassa on myös kartta tsasounien sijainnin selvittämiseen sekä praasniekkakalenteri.

Kirja ei ole ainoastaan ”käsikirja” oman seurakunnan alueen rukoushuoneista, vaan se toimii oppaana ortodoksisiin rukoushuoneisiin eri puolilla Suomea. Seitsemän vuotta kestäneen projektin aikana Doukas kuvasi ja keräsi tietoja 89:stä ortodoksisesta tsasounasta. Doukas otti rukoushuoneista yhteensä 22 000 valokuvaa, joista kirjaan valikoitui viisi kuvaa jokaista tsasounaa kohti.

Matkoilla Doukasille selvisi esimerkiksi se, että monet rukoushuoneista ovat avoinna ympäri vuoden. Suomen ortodoksisia tsasounia onkin oivallinen matkakirja mukaan otettavaksi niin talvi- kuin kesälomillekin.

Muun muassa Helsingin ortodoksisen seurakunnan tukemasta kirjahankkeesta voi lukea lisää sekä sen voi ostaa omakseen osoitteessa tsasounia.fi.

Teksti: Anu Miller
Kuva: Dimi Doukas

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset